Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra döms till långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott

Sms, telefonsamtal och bilturer är det tingsrätten tar fasta på när fyra av sex åtalade i en omfattande knarkhärva nu har dömts.

Annons

Samtliga fyra döms för grovt narkotikabrott till över två års fängelse. En av dem har också gjort sig skyldig till annan brottslighet.

Det var i höstas som misstankarna om narkotikabrott uppdagades och det ledde i oktober fram till att sex personer greps. De var alla på olika sätt inblandade i narkotikaaffärer som gjordes upp i Haparanda. Tullen där gjorde en ingripande mot de inblandade i två olika bilar.

De sex, fyra män och två kvinnor, var alla misstänkta för ha hanterat drygt 340 gram amfetamin, uppdelat i en större och en mindre förpackning. Tingsrätten menar att det är bevisat att narkotikan som hittades i en bil i Haparanda är samma narkotika som transporterats från en ort i Södermanland till Haparanda.

• En 57-årig man har erkänt att den mindre mängden narkotika var hans, men inte den större. Att han i en gömma i skogen hämtat två förpackningar som andra lämnat där, varav bara en skulle ha innehållit narkotika, tycker inte tingsrätten är sannolikt. Tingsrätten menar att det är bevisat att mannen fått platsen för gömman utpekad för sig och att han sedan hämtade amfetaminet där i syfte att överlåta till andra människor. Han döms till fängelse i två år och två månader.

• En 48-årig man döms till fängelse i två år och fem månader. Han transporterade narkotika mellan de två orterna i södra respektive norra Sverige och pekade ut gömman för 57-åringen. 48-åringen nekar till det. Tingsrätten menar att sms-information, hur de två färdats till och från narkotikagömman den aktuella dagen och även bevisningen för att de träffats vid en matbutik är tillräckligt för att döma honom skyldig.

• Tillsammans med 48-åringen, under transporten till Norrland, var en 61-årig man med. Han har dömts till två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Domen omfattas också av 11 fall av grov olovlig körning, fyra rattfyllerier och fyra fall av ringa narkotikabrott, som har skett vid andra tillfällen.

• En 32-årig kvinna döms till två år och två månaders fängelse. Hon var enligt tingsrätten med och förpackade narkotikan som skulle köras uppåt landet. Utifrån telefonsamtal och SMS är det bevisat att hon befattat sig med amfetaminet menar tingsrätten.

Två personer frias från brottsmisstankarna. En kvinna, i 30-årsåldern skjutsade flera av de inblandade lite fram och tillbaka från Haparanda och ut på landsbygden, till och från narkotikagömman. Men det har inte bevisats att hon visste om att körningarnas avsikt var att transportera narkotika, menar tingsrätten. En 32-årig man frias också. Han åkte också med kvinnan och 57-åringen i bilen men det har inte bevisats att han visste något om narkotikaaffärerna.

Vad gäller den andra åtalspunkten om narkotikabrott räcker inte bevisen till för att visa att det skett någon transport av narkotika för överlåtelsesyfte den gången.

Ingen av de inblandade kommer från länet. Men knarkhärvan är en del av en större polisutredning. Strax före jul åtalades ytterligare fyra personer, bosatta i Östersundsområdet, för narkotikabrott.

Mer läsning

Annons