Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om utökad handel stoppades

/
  • Moderaten Pär Jönsson föreslog att förslaget om utökad handel skulle utredas ytterligare. Så blev det också.Foto: Robert Henriksson

Ett förslag om utökad handel i Lillänge i Östersund stoppades av en minoritet i kommunfullmäktige.

Annons

Frågan om större ytor för handel i Odenskog blev ett hett ärende under gårdagens kommunfullmäktige i Östersund. Förslaget handlade om att ändra detaljplanen för ett visst område i anslutning till Lillänge och skapa en ny stor tomt för etablering av mer handel. Tomten det handlar om är drygt 11 000 kvadratmeter stor och ligger mellan den stora parkeringen i Lillänge och Djursjukhuset.

Men många ledamöter vände sig mot förslaget. Flera ansåg att ett utökat handelsområde skulle leda till att en viktig skogsbarriär mot förskolan Mosippan skulle gå förlorad. Andra argument som lyftes var att utökad handel i Lillängeområdet skadar handeln och bevarandet av ett levande centrum i Östersund.

Frågan om utökad handel i Odenskog är kontroversiell och splittrar kommunens styrande majoritet. Miljöpartiets Karin Thomasson ställde sig inte bakom tanken ett utökat handelsområde i anslutning till Lillänge. Hon förklarade att hon är mycket besviken över hur handeln på senare tid har utvecklats i Odenskog och att den policy som har tagits fram inte följs. Hon valde därför att ge stöd till oppositionens förslag.

Pär Jönsson (M) föreslog att frågan skulle utredas ytterligare.

– Frågan man måste ställa sig är om det här den sista tomten man måste offra för att utveckla handeln i Lillänge och Odenskog. Nej, anser jag.

När det var dags för beslut röstade 30 ledamöter för en återremiss vilket räckte för att förslaget inte skulle kunna drivas igenom av Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons