Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket slår larm: Lärarkris hotar landets grundskolor

/

Arbetsmarknadsläget för grundskollärare i landet ser ljust ut. Det finns gott om lediga tjänster. Men Lärarförbundet ser saken ur en annan synvinkel – och varnar för lärarkris.

– Det är oroande, säger Eva Frank, ordförande i Lärarförbundet i Östersund.

Annons

Hittills i år har det annonserats ut 197 lediga lärartjänster inom grundskolan i länets kommuner, enligt statistik från Arbetsförmedlingen som Lärarförbundet har sammanställt. Det är sju lediga tjänster fler än vid samma tidpunkt i fjol när det gäller Jämtlands län.

I hela landet har antalet lediga tjänster under det första halvåret ökat från 9 965 i fjol till 12 276 i år, en ökning med 2 311 lediga tjänster.

Ann-Charlotte Eriksson, vice förbundsordförande vid Lärarförbundet kommenterar läget i ett pressmeddelande:

– Antal lediga platser ökar igen och bekräftar att Sverige står inför en nationell lärarkris. Den ökade efterfrågan på lärare samtidigt som svårigheterna att rekrytera lämpliga lärare ökar är ett tydligt tecken på detta. Läraryrket måste bli mer attraktivt för att fler ska vilja bli lärare och då måste lönerna öka.

Hon får medhåll av Lärarförbundets ordförande Eva Frank i Östersund.

– Det är oroande och krafttag måste till. Vi kommer snart att sakna många lärare och det kommer att gå mycket snabbt, säger hon och förklarar det med de stora pensionsavgångarna som stundar.

När Eva Frank själv utbildade sig till lärare på 70-talet var de tio sökande per plats på lärarutbildningarna. I dag är det en sökande per plats. För att göra yrket mer attraktivt igen krävs bättre villkor, säger hon.

– Frågar man unga människor i dag om de vill bli lärare så säger de nej och hänvisar till låga löner

Det råder särskilt brist på lärare inom de naturvetenskapliga ämnena och teknik. Lärarförbundet har gjort en undersökning bland samtliga universitet och högskolor i landet som utbildar lärare för årskurserna 7–9 samt gymnasieskolan. Enligt den skulle enbart fyra tekniklärare och fem biologilärare för årskurserna 7–9 utexamineras den gångna våren. Vid flera högskolor tog inte en enda student examen i naturvetenskap eller teknik.

Ann-Charlotte Eriksson anser att regeringen nu måste ta krafttag för att komma till rätta med problemet så att kunskapsresultatet hos de svenska skoleleverna inte bromsas in.

– Det är mycket oroande att antalet lediga lärarjobb ökar. Vi är inne i en nedåtgående spiral, som måste stoppas. Platser gapar tomma på lärarutbildningarna. Många lärare överväger att lämna yrket, och SCB spår en lärarbrist på 43 000 lärare inom sju år är, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Mer läsning

Annons