Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elöverkänsliga informerade

/
  • Lars Falk är ordförande i Elöverkänsligas Förening i Jämtlands län. Under ett informationsmöte som arrangerades av Handikappsamverkan Östersund, berättade han om sina egna besvär. Och om hur myndigheterna förnekar att problemet överhuvudtaget finns.
  • Lars Brodén var en av talarna under informationsmötet på tisdagen.

De lider men får inget erkännande från vare sig myndigheter eller läkare.

– Det förnekas konsekvent att elöverkänslighet överhuvudtaget finns, säger Lars Falk, ordförande i Elöverkänsligas Förening i Jämtlands län, vid tisdagens informationsmöte.

Annons

Informationsmötet hölls 18.30 i Seniorernas Hus i Östersund. Lars Falk, Lars Brodén och Lilian Falkdalen, från Elöverkänsligas Förening, talade inför åhörarna. De framförde då sina egna berättelser om hur det är att vara elöverkänslig.

Lilian Falkdalen, som bor på Frösön, berättade till exempel att hon undviker att gå ut på staden.

– Jag blir väldigt påverkad när jag är ute i samhället. När jag går in i en affär så kryper det i hela kroppen. Jag blir darrig och kan inte tänka klart. Det här sitter i under flera timmar efteråt, säger hon.

Hon har precis som många andra elöverkänsliga tvingats anpassa sitt hem efter symptomen. Någon tv är inte att tala om – till exempel. Men enligt svenska myndigheter så kan elektromagnetisk strålning inte ge några besvär, såvida den inte ligger över det gränsvärde som satts av Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Men man fokuserar bara på själva uppvärmningen och tar inte hänsyn till någon annan effekt. Trots att det finns en väldigt omfattande forskning på faktiska bioeffekter. Men det här förnekas totalt av myndigheterna, säger Lars Falk.

Mer läsning

Annons