Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpdömde 24-åringens advokat överklagar domen

/
  • Det var natten till den 6 juni som en 23-årig man knivhöggs till döds på den här platsen. En 24-åring dömdes i tingsrätten och domen fastställdes i hovrätten. Nu överklagas den till högsta domstolen.

Den 24-årige man som dömdes för knivdråp på en jämnårig man i centrala Östersund på nationaldagen överklagar till Högsta domstolen. Mannens advokat anser att hovrätten inte har gjort sitt jobb och vill se fallet prövat på nytt.

Annons

Den 6 juni knivhöggs en 23-årig man till döds bakom rådhuset i Östersund. En 24-årig man greps som misstänkt för dådet. Åklagaren ville se 24-åringen dömd för mord, men tingsrätten valde att döma honom för dråp – en dom som sedan fastställdes i hovrätten.

Läs mer: Hovrätten fastställer tingsrättens dom – studentnattsmordet var dråp

Nu har 24-åringens advokat Johan Dromberg valt att överklaga domen till Högsta domstolen, HD. Johan Dromberg anser att hovrätten inte har gjort sitt jobb när de har prövat målet och inte bemött flera invändningar från försvaret.

En invändning som försvaret har är att varken tingsrätten eller hovrätten har prövat om 24-åringen höll kniven i vänster hand, som mannen har gjort gällande eftersom han är vänsterhänt. Vidare anser försvaret att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning som skrev ner ett vittnes berättelse, med hänvisning till att vittnet var påverkat av amfetamin vid händelsen.

Detta gör, skriver Johan Dromberg i överklagan, att hovrättens bristfälliga domskrivning och uppenbart felaktiga slutsatser är så allvarliga att det föreligger synnerliga skäl att meddela prövningstillstånd.

Det är dock endast ett fåtal ärenden av de överklagade som tas upp av HD varje år. Huvudregeln är att prövningstillstånd lämnas bara om HD:s dom eller beslut kan få betydelse som prejudikat.

Läs mer: Knivdådet: 24-åringen döms för dråp

Knivdådet vid rådhuset upp i hovrätten i dag

Mer läsning

Annons