Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ju absolut inte bra"

/
  • De anställda på SOS Alarm får inte alltid den hjälp de behöver från sjuksköterskor när de handlägger ett vårdsamtal, trots att det står angivet i det avtal som landstinget har slutit med SOS Alarm.
  • De anställda på SOS Alarm får inte alltid den hjälp de behöver från sjuksköterskor när de handlägger ett vårdsamtal, trots att det står angivet i det avtal som landstinget har slutit med SOS Alarm.
  • Harriet Jorderud
  • Harriet Jorderud

LT avslöjade i går att operatörer på SOS Alarm får ta hand om vårdsamtal utan tillgång till stöd från en sjuksköterska.

– Det är ju absolut inte bra, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S).

Annons

Jämtlands landsting, och de tre övriga landstingen i Norrland, har slutit ett avtal med SOS Alarm.

– I avtalet är det reglerat så att operatörerna ska kunna få tag på en sjuksköterska dygnet runt, kanske inte på plats men via telefon, säger Olle Westholm som har upphandlat avtalet med SOS Alarm för Jämtlands räkning.

Men som LT kunde avslöja i går kan flera operatörer på SOS Alarm berätta att de inte alltid kan få hjälp från en sjuksköterska. Landstingsrådet Harriet Jorderud tycker att det är oacceptabelt.

– Den tryggheten som finns skriven i avtalet måste ju finnas i verkligheten, säger hon.

Första åtgärden från landstingets sida blir att kontakta SOS Alarm.

– Jag måste sätta landstingsdirektören på att se till så att SOS Alarm håller vad som står i avtalet, säger Harriet Jorderud.

För att kontrollera att avtalet följs förekommer redan regelbundna avtalsträffar mellan de fyra landstingen i Norrland och SOS Alarm. Det finns även en arbetsgrupp som består av företrädare för ambulanssjukvården som sköter de löpande frågorna under avtalstiden.

– Den arbetsgruppen har redan tagit upp den här frågan, för frågan har varit uppe förut under våren, och de kommer definitivt att ta upp den igen, säger Olle Westholm.

Någon oro att inte få den hjälp som behövs när man ringer till SOS Alarm tycker inte Harriet Jorderud att medborgare ska behöva känna.

– På det stora hela har vi bra larmtjänst. Jag har inte fått signaler om det här tidigare och förhoppningsvis är det något tillfälligt.

Även Olle Westholm kan komma med lugnande besked.

– Alla operatörer följer ett beslutsstöd och de har behörighet att larma ambulansen direkt, utan att konsultera en sjuksköterska, om det handlar om hjärtstillestånd, medvetslöshet eller andningsnöd.

Mer läsning

Annons