Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hushållsnära tjänsterna i Östersund växer med hjälp av rut

/
  • ”Det är roligt att göra fint, man känner sig nöjd när man går härifrån”, konstaterar Eva Jakobsson.Foto: Ulrika Andersson
  • Helen Rudin tycker städningen är kul. ”Ett servicejobb som alla andra”, säger hon.
  • Ulf Paulsson startade företaget 2007 när pigdebatten pågick som värst. Han hoppas att rut-avdraget har kommit för att stanna.

Avdraget för hushållsnära tjänster har gett Östersund ett antal städföretag. Vi har träffat ett företag med 12 anställda på lönelistan som har fördubblat omsättningen från 2008 till 2009.

Annons

– Branschen växer därför hoppas jag att avdraget får vara kvar, säger Ulf Paulsson ägare och operativ chef för företaget anCula i Östersund.

Men han tror att det finns en så otrolig potential i tjänsterna att de inte står och faller med avdraget.

Städchefen Helen Rydin och Eva Jakobsson, som vi träffar i en villa på Frösön där de har städuppdrag var fjortonde dag, känner ändå viss oro för jobben om det blir förändringar i avdragsmöjligheterna.

Det var när den så kallade pigdebatten pågick som värst under 2007 som Ulf Paulsson var ordförande för herrbasketen i Jämtland.

Då fanns en aktivitet där basketen fick en slant från Svenskt näringsliv för varje person som de lockade till en föreläsning kring tjänstesektorn i Jämtland.

Ulf Paulsson anmälde sig själv också, allt för att få in en extra slant.

– På mötet satt jag bredvid Bengt Eklund från Svensk fastighetsförmedling, säger Ulf Paulsson, och han sa ”om jag var ung skulle jag starta ett städbolag”. De hade problem när de behövde städare.

Ulf Paulsson gick till sin dåvarande chef och frågade om han ville starta ett städföretag tillsammans med honom.

– Det ville han, hans hustru som då arbetade hos Östersunds kommun blev anställd i bolaget och började städa, säger han.

Det var så det började. Efter en tid blev det ägarbyte och Bengt Eklund gick in som hälftenägare för 1,5 år sedan.

Ulf Paulsson äger andra halvan och är produktiv chef.

Ungefär hälften av företagets uppdrag är hemservice och han berättar stolt att många äldre faktiskt kan bo kvar i sina hus tack vare dem.

– Många får dyrare hyra om de måste sälja sin villa och flytta till en mindre lägenhet, säger han. Nu anlitar de oss till att skotta snö och hjälpa dem med gräsklippning och annat tungt arbete.

– Dessutom kan de köpa till uppdrag som veckohandling och städning.

– Men den vanligaste hemabonnenten är en vanlig barnfamilj där båda i hushållet arbetar. Ofta beställer de städning var fjortonde dag.

Ulf Paulsson säger att det här jobbet är så himla kul och de funderar på att utöka och gå in i hemtjänstverksamhet i viss omfattning.

– Jag hoppas verkligen, om det blir en sosseregering, att de tar sitt förnuft till fånga och behåller avdragen, säger han.

Helen Ryding och Eva Jakobsson har precis städat färdigt huset på Frösön och ska bege sig till nästa jobb.

– Det här är ett servicejobb som alla andra, säger Helen Rydin.

– Det är roligt att göra fint, man känner sig nöjd när man går härifrån, konstaterar Eva Jakobsson.

De berättar om kontaktböckerna som ligger framme när de kommer till uppdragsgivarna. Där står det vad de ska göra den här gången och städarna kan fylla i om det varit något särskilt.

– Vi handplockar all personal till företaget, säger Ulf Paulsson. Eva träffade jag i Visby och hon ville flytta hem till Östersund, så hon fick ett jobb hos oss.

– Jag trivs jättebra, det är ett varierande jobb, vi är inte på samma ställe varje dag, säger hon.

Företaget har 12 anställda på lönelistan, varav 6-7 personer är fast anställda, de flesta på deltid. De övriga är timanställda. Omsättningen ligger på två miljoner.

Helen Rydin som är städchef är anställd på 100 procent.

Fotnot: anCula är latin och betyder städhjälp.

Mer läsning

Annons