Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får gässen inte skjutas

/
  • Många anser att den är till besvär och vill helst ta död på den. Men det vitkindade gåsen är fridlyst och får därför bara skjutas i vissa fall.

De skräpar ner och de ökar ständigt i antal.

Men den vitkindade gåsen är också fridlyst, därför blir det också ett nej till skyddsjakt.

Annons

Länsstyrelsen i Jämtlans län har på kort tid fått in flera ansökningar om skyddsjakt på den vitkindade gåsen i och områdena runt Östersund. Orsaken är att gässen skräpar ner. De betar gräs från gräsmattor och avföring samlas på badplatser, bryggor och i trädgårdar. Man vill minska antalet djur.

Länsstyrelsen gjorde under 2012 en inventering av fåglarna i länet, och det visade sig att det inte är direkt brist på dem. Gässen dokumenterades första gången under 80-talet i Jämtland och har sedan dess ökat i antal. Man uppskattade att populationen av vitkindad gås uppgick till mellan 500 till 600 par under 2012. Vid samma år räknades det till 108 individer runt Digernäs i Östersunds kommun. Arten förekommer framförallt inom Östersund, Krokom och Åre kommun i anslutning till Storsjön.

Men trots att den kan uppfattas som irriterande så är den näst intill helt fredad. Den är nämligen skyddad enligt artskyddsförordningen vilket innebär att arten är fridlyst, man får helt enkelt inte döda gåsen eller på något annat sätt skada dess livsmiljö. Länsstyrelsen får därför i bara enskilda fall ge dispens från förbuden.

Länsstyrelsen avslår besluten eftersom man anser att det finns andra lösningar på problemen. Bland annat kan länsstyrelsen bistå med råd och material som kan hålla gässen borta. Länsstyrelsen rekommenderar också att sökanden kontaktar Viltskadecenter, som har stor kompetens i att hantera denna typ av problem, skriver de i sitt beslut.

Mer läsning

Annons