Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centralpalatsets framtid kan avgöras i höst

/
  • Ett år och sju månader efter den stora branden sticker Centralpalatset fortfarande upp som en plastklädd klump i stadsbilden. Ännu dröjer det innan besked kommer om vad som händer med byggnaden.
  • Ett år och sju månader efter den stora branden sticker Centralpalatset fortfarande upp som en plastklädd klump i stadsbilden. Ännu dröjer det innan besked kommer om vad som händer med byggnaden.

568 dagar har gått sedan det brann i Centralpalatset. Fortfarande står byggnaden orörd, men snart kan det hända saker.

– Jag tror att det händer något under hösten, säger Svante Freij, bygglovsarkitekt på Östersunds kommun.

Annons

Turerna har varit många kring Centralpalatset sedan det brann den 17 januari 2010. Under tiden har byggnaden stått där orörd och inplastad.

– Problemet är att det har varit rivningsförbud. När det gäller ett sådant hus som är så omistligt för Östersund måste man verkligen utreda ordentligt, man kan inte bara riva det på en gång, säger Svante Freij.

Fastighetsägaren Norrvidden har fått i uppdrag av länsstyrelsen att utreda ytterligare hur palatset ska kunna restaureras.

– Det hade kunnat gå fortare om en sådan utredning hade kommit igång tidigare, säger Svante Freij.

Utredningen ska i första skedet visa vad det kan kosta att restaurera Centralpalatset invändigt. Om det inte är möjligt återstår att riva byggnaden.

För att kunna riva huset, vilket Norrvidden hela tiden har velat, behövs en ny detaljplan. Men Svante Freij tror inte att det kommer behövas.

– Som jag uppfattar läget kommer man låta fasaden stå kvar och bygga ett i stort sett helt nytt hus invändigt och då behövs ingen ny detaljplan.

Norrviddens utredning är på väg att slutföras. Företaget har haft flera experter i Centralpalatset, dessa håller nu på att skriva rapporter.

– Vår tidsplan är att bli klar med utredningen till oktober. Vi har inte sett något som gör att vi har ändrat ståndpunkt om att vilja riva huset, säger Hans Axelsson, affärsutvecklingschef på Norrvidden.

• Förlorar ni ekonomiskt på att byggnaden bara står där?

– I grund och botten täcks skadorna av fullvärdesförsäkringen. Däremot är det en stor nackdel för Östersund att en så central byggnad står oanvänd.

I november i fjol startade Norrvidden en webbplats där Östersundsborna fick lämna synpunkter på vad de vill ska hända med Centralpalatset. Intresset har varit stort för att uttrycka åsikter. Galleria, kulturhus och saluhall är några av förslagen som har lämnats från Östersundsborna.

– Vi kan konstatera att det finns ett stort engagemang och det är roligt. Vad vi ska göra med byggnaden beslutar vi när vi gått till botten med utredningen, men vi tar med oss hela paketet med åsikter från Östersundarna.

Mer läsning

Annons