Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern kritisk mot beslutet om kall mat i vården

/
  • Ann-Marie Johansson (S) är nöjd med dagens beslut i landstingsstyrelsen.
  • Thomas Andersson (C) tycker att det är helt fel att införa

Landstingsstyrelsen röstade ja till att införa "cook-chill-metoden". Men politikerna var långt ifrån eniga.
– Detta är en dålig signal i matregionen Jämtland/Härjedalen, säger Thomas Andersson (C), i ett pressmeddelande.

Annons

Centerpartiet reserverade sig mot landstingsstyrelsens beslut att införa "cook-chill-metoden". Moderaterna och Folkpartiet stödde reservationen.

– Maten är en viktig del av omvårdnaden inom sjukvården. Vi har tagit del av andra landstings erfarenheter och de delade uppfattningar vi ser gör oss inte trygga i att den föreslagna verksamhetsförändringen får positiva effekter för matens kvalitet, säger Thomas Andersson.

Centerpartiet tror inte heller att förslaget kommer att innebära positiva effekter för personalens arbetsmiljö. Hela förslaget ger dåliga vibbar enligt Thomas Andersson.

– Mat är också känslor och detta förslag ger oss dåliga vibbar. I ett gastronomiskt känt län måste mat tillagas med bra lokala råvaror så nära verksamheten som möjligt. Med engagerade och delaktiga medarbetare kan vi utveckla även landstingets mat och höja kvalitet, med sänkta kostnader.

Majoriteten, som röstade igenom förslaget, ser förstås positivt på att "cook-chill-metoden" införs.

– Jag är nöjd med dagens beslut. Det ger många positiva effekter med att införa "cook-chill" i vår verksamhet. Patienterna kommer att kunna välja bland fler maträtter, arbetsmiljön för de anställda blir bättre, maten kommer även i fortsättningen att lagas i vårt eget kök och vården behöver inte styras av låsta mattider. Att det dessutom blir billigare gör inte saken sämre, säger Ann-Marie Johansson (S), i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons