Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på matavfall kan fälla jättesatsning på biogas

/

Matavfallet i Östersund och Sundsvall räcker inte till för en storskalig biogasanläggning. Fler kommuner måste med på tåget om satsningen ska bära sig ekonomiskt.

Annons

Som LT berättade i måndagens tidning har politikerna i Sundsvalls kommun börjat snegla mot Gävle för ett eventuellt samarbete kring en framtida storsatsning på biogas.

Bakgrunden till funderingarna är att Östersunds kommun tillsammans med Sundsvalls kommun för knappt tre år sedan beslutade utreda förutsättningarna för en gemensam biogasanläggning. Lämplig placering av anläggningen bedömdes då vara intill fjärrvärmeverket i Korsta i Sundsvall och syftet med anläggningen var att den skulle producera fordonsgas.

En färsk rapport konstaterar att det finns faktorer som måste uppfyllas för att en sådan anläggning ska kunna drivas med en acceptabel ekonomi. Stora volymer nämns som en förutsättning eftersom bygget beräknas kosta 255 miljoner kronor. De styrande politikerna i Östersund har ställt kravet att inga skattepengar får gå till projektet vilket innebär att anläggningen måste gå runt på de intäkter som produktionen kan ge.

I rapporten konstateras att insamlingen av matavfall i Sundsvall och Östersund är cirka 5 000 ton per år. I dagsläget samlas cirka 80 procent av hushållens matavfall in i Östersunds kommun. I Sundsvall handlar det bara om cirka 20 procent. Det räcker inte på långa vägar för att nå den volym som skulle behövas för att driva biogasanläggningen effektivt.

För att producera tillräckligt mycket fordonsgas skulle biogasanläggningen vid starten behöva närmare 18 000 ton matavfall per år. Fem år senare bör det insamlade matavfallet vara knappt 27 000 ton. För att samla in så stor mängd krävs att fler kommuner förbinder sig att leverera relativt stora mängder matavfall till biogasanläggningen.

Mer läsning

Annons