Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenan stoppades – frågan ska utredas ännu en gång

/
  • De tre kommunalråden från Socialdemokraterna och Miljöpartiet var märkbart irriterade när det gick upp för dem att beslutet om arenan inte skulle gå igenom. Centerpartiets förslag att utreda frågan ytterligare fick tillräckligt många röster för att klubbas som kommunfullmäktiges beslut.
  • Karin Thomasson (MP) var frustrerad under debatten och tolkade Centerpartiets förslag om återremiss som ett sätt att förhala beslutet om arenan.

Beslutet om arenan i Östersund stoppades i sista sekund. Kommunstyrelsens förslag fälldes av ett motförslag från oppositionen i kommunfullmäktige. Nu ska frågan utredas ytterligare.

Annons

Flera av politikerna i den styrande majoriteten var märkbart irriterade under kvällens kommunfullmäktige. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade planerat att fatta ett definitivt beslut om hur den nya arenan ska utformas. Men så blev det inte.

Centerpartiet lade under fullmäktigemötet ett förslag som gick ut på att arenafrågan skulle utredas ytterligare. Tillräckligt många stödde idén vilket innebär att ett beslut om arenan ännu en gång skjuts på framtiden.

– Det finns två saker som har tillkommit på senare tid. Det ena är att världsekonomin är i gungning. Det påverkar Sverige, det påverkar Östersund och det påverkar kommunens ekonomi. Det behövs en riskanalys innan vi fattar det här beslutet, sade Carina Zetterström (C).

Det andra skälet hon lyfte fram var att arenafrågan bör utredas ytterligare utifrån ett scenario där Östersund ansöker om ett nytt VM i skidskytte och där ytterligare samordning mellan arenan och skidstadion behövs.

När det stod klart att Centerpartiets förslag hade stöd bland många politiker märktes en tydlig frustration bland de styrande politikerna i majoriteten.

– Om det ändå ska bli ett ja till en arena nästa fullmäktige. Varför måste ni då förhala beslutet i dag?, frågade sig Mona Modin Tjulin (S).

Kommunalrådet Karin Thomasson (MP) reagerade kraftigare och anklagade Centerpartiet för att hindra den demokratiska processen.

– Jag blir alldeles bestört när jag hör att Centerpartiet tänker yrka på en återremiss. Jag kan inte misstänka annat än att det är en förhalningstaktik.

– Vi förhalar ingenting. Vi vill ha en arena men vi värnar också om skattebetalarnas pengar, replikerade Bosse Svensson (C).

Vänsterpartiets Nisse Sandqvist var kanske den som var mest upprörd. Han sade från talarstolen att han kände en enorm frustration av att sitta på fullmäktigemöte efter fullmäktigemöte och ständigt få nya detaljfrågor om arenan från oppositionen. Frågor som enligt honom borde ha ställts för länge sedan så att den demokratiska processen kunde haft sin gång.

– Jag tycker att det är en skam för demokratin, var hans slutord.

Det är oklart vad återremissen i praktiken innebär för arenafrågan. Ärendet ska nu utredas ytterligare. Sedan får de styrande politikena ännu en gång ta ställning i frågan. Nästa fullmäktigemöte äger rum 8 december.

Mer läsning

Annons