Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla mäns ansvar att stoppa våldtäkter"

/
  • Svante Tidholm är projektledare för
  • Artisten Kape, fotbollsspelaren Bobbo Sollander och ÖFK:s kanslichef deltog i ett panelsamtal med Svante Tidholm.

Östersund blev i vintras ökänt för attacker mot kvinnor. På fredagen diskuterades hur vi bryter destruktiva manlighetsnormer.
– Alla män har möjlighet att förändra den manlighet som skapar våldtäkter, och ett ansvar att göra det, säger Svante Tidholm, projektledare för "Fatta man".

Annons

Det var i början av mars som polisen i Östersund gick ut med en uppmaning till stadens kvinnor om att vara försiktiga när de röde sig ute. Detta efter att flera kvinnor hade anmält att de blivit överfallna av okända män.

– Det var deprimerande nyheter, absolut, säger Svante Tidholm, projektledare för "Fatta man".

"Fatta man" arbetar med att skapa en annan syn på manlighet, som har övergett destruktiva normer och där sexuellt våld inte tolereras som en del av manligheten. Organisationen skriver på sin hemsida att det är dags att män "själva insamlar kunskap, självrannsakar och tar ansvar".

– Det som var mest uppseendeväckande i den där historien var att polisen gick ut och rekommenderade försiktighet bland kvinnor. Det är förståeligt på sätt och vis, men det blir återigen fokuset på offren – vilket är beklagligt, säger Svante Tidholm.

Vad skulle polisen ha gjort?

– De skulle så klart ha varit mer delaktiga i ett mer långsiktigt arbete riktat mot män. Det är något som polisen, hela det offentliga och civila samhället måste vara mer delaktiga i och driva på. Det är ganska tydligt att polisen ofta kommer flera steg efter. Hela samhället ligger efter i det här.

Vad säger du om ett argument som ofta dyker upp när dessa frågor diskuteras, om att alla män inte är våldtäktsmän?

– Självklart är inte alla män våldtäktsmän, det är fakta. Men alla män har växt upp i det här samhället där våldtäkterna sker. Alla män har en möjlighet att förändra den manlighet som skapar våldtäkterna, och ett ansvar att göra det.

Råder det brist på civilkurage, vilket hindrar män från att agera mot sådana här saker?

– Absolut. Det individuella modet är en bristvara hos män.

Varför är det så?

– För att vi är rädda att förlora våra privilegier. Vi är rädda för att drabbas av repressalier, som man får om man går emot normer. Man blir utfryst eller hånad om man bryter mot normerna.

När det gäller ett annat vanligt förekommande argument, att det enbart är personer med utländsk bakgrund som begår sexuella våldsbrott, avfärdar Svante Tidholm det också.

– Det är inte sant. Det finns inte fakta som stöder det rent juridiskt. Sedan är det inte heller en väg framåt att börja peka på olika grupper. Vi har det här som ett gemensamt problem och det är mycket mer konstruktivt att se vad vi kan göra som kollektiv.

Här kan du läsa alla LT:s artiklar om överfallen i Östersund

Mer läsning

Annons