Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare dömd för brott

/

Åklagaren Stig Andersson höll två personer frihetsberövade utan att ha rätt till det. Därför har han nu dömts till dagsböter för tjänstefel. Åklagaren förnekar brott.

Annons

Det var under 2014 som Stig Andersson vid åklagarkammaren i Östersund höll två personer frihetsberövade. Åklagaren lät personerna sitta för länge innan det blev aktuellt med häktningsförhandling eller frisläppande. Stig Andersson har medgett omständigheterna för det inträffade, men han förnekar brott. Han hävdar i stället att han tog fel på dag.

En av personerna satt frihetsberövad en timme för länge, medan den andra satt i över 20 timmar. Tingsrätten skriver i domen att den har förståelse för att en åklagare kan göra fel, men att rättspraxis har en sträng attityd när det handlar om frihetsberövanden. Rätten gör bedömningen att åklagaren har brustit i sin aktsamhet så pass allvarligt att han ska dömas för tjänstefel. I det första fallet har åklagaren gjort sig skyldig till ringa tjänstefel, men det andra fallet kan inte bedömas som ringa, skriver tingsrätten i domen.

Påföljden för åklagaren blir 30 dagsböter på 620 kronor.

Mer läsning

Annons