Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-årig man frias från förskingring

En 40-årig man har stått åtalad vid Östersunds tingsrätt misstänkt för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Enligt åtalet hade han genomfört fingerade affärer och på det sättet kommit över cirka 116 000 kronor. Men mannen frias, det går inte att styrka att det är just 40-åringen som genomfört affärerna.

Annons

Mannen var anställd vid en firma i Östersund. Där var han en av säljarna. Det uppdagades att någon genomfört fingerade affärer. I december 2008 gjordes en polisanmälan. 40-åringen, som hade ansvar för kassan utpekades som misstänkt. I höstas blev han också åtalad och nu har förhandlingarna hållits i tingsrätten.

I domen frias mannen på samtliga punkter.

Den 40-åriga mannen var ansvarig för kassan och lagret, och hade möjlighet att manipulera systemet. Men det fanns andra anställda på firman som hade möjlighet att logga in och genomföra transaktionerna på hans inlogg. Den åtalade 40-åringen hade också fästat en lapp med sitt användarnamn och sitt lösenord på datorn. Tingsrätten förklarar också att det inte har kunnat fastställas att 40-åringen var på arbetsplatsen vid varje tillfälle som de åtalade transaktionerna genomfördes. Det är därför inte styrkt att han gjort sig skyldig till förskingring eller trolöshet mot huvudman.

I åklagaren utredning har man också kontrollerat 40-åringen ekonomi. Den visade att han oftast hade förbrukat sitt lönekonto redan i mitten av månaden. Där förklarar 40-åringen att han hade möjlighet till sidoinkomster, men att han också kunde ta lån. Tingsrätten anser även här att det inte är styrkt att 40-åringen skulle ha tagit kontanter direkt ur kassan.

Mer läsning

Annons