Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

270 miljoner till olika projekt i mellersta Norrland

Miljonregn över mellersta Norrland när EU:s strukturpengar fördelades.

Totalt 270 miljoner till jobb och utveckling, bland annat fick Jamtli 16,5 miljoner.

Annons

Dessutom gick närmare 7 miljoner till flygplatsen i Sveg, 6 nya miljoner till Vintersportcentrum och nära 4 miljoner till Framtidsfabriken.

I torsdags hade det så kallade strukturfondspartnerskapet sammanträde och bestämde sig för att prioritera 13 projekt i Europeiska socialfonden och 14 projekt inom Europeiska regionalfonden, totalt 133 miljoner.

Om man lägger till offentlig nationell och regional medfinansieringen handlar det om totalt 270 miljoner.

– EU:s strukturfonder gör skillnad, säger regionrådet Robert Uitto (S) i ett pressmeddelande. För vår del handlar det exempelvis om en utbyggnad av flygplatsen i Sveg, pengar till Vintersportcentrum och nära fyra miljoner till Framtidsfabriken.

– Inom Europeiska regionalfonden är projektet Nationalmuseum norr, i samarbete med Jamtli, med sina 16,5 miljoner intressant. Ett projekt med potential att locka både inflyttare och turister till Östersund och Jämtland.

Några andra i Jämtlands som får del av pengarna är;

• Kompetenslyftet ICA SM Jämtland/Västernorrland, Blå center AB, får drygt 2,5 miljoner. Projektet ska stärka den enskilde medarbetarens kunskap och förståelse för omvärldens ökade krav, samt öka motivationen för de anställda inom organisationen.

• SEMN kompetent, Sisu Jämtland/Härjedalen, får närmare 3,3 miljoner. Den sociala ekonomins anställda och kringliggande aktörer behöver kompetensutvecklas för att dels behålla sin värdegrund, dels kunna möta de utmaningar som ställs på den sociala ekonomin utifrån den nya roll verksamheterna inom den sociala ekonomin förväntas ta.

• Kompetensutveckling Jämtland, Peak business och sport AB, får drygt 2,3 miljoner. Projektet kommer att vända sig till de anställda i de företag där förprojekt har kunnat tydliggöra utveckling och utbildningsbehov på såväl individnivå som företagsnivå.

• Lärlingslotsen, regionförbundet Jämtlands län, får 233 472 kr

• Ungdomens hus - tillsammans ut i arbete, Östersunds fotbollsklubb, får 150 000 kronor

• På väg, Strömsunds kommun, får drygt 3,6 miljoner för att minska tiden i utanförskap hos målgruppen ungdomar 18-29 år samt personer med utländsk bakgrund.

• Förstudie Green movie and event making region, Jämtland-Härjedalen turism, som får 125 000 kronor.

• Destination Östersund från 2 miljoner.

• Bredband i glesbygd, Bräcke kommun får 169 500 kronor.

Mer läsning

Annons