Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lymfcancer hos patient upptäcktes två månader för sent – nu anmäls händelsen

En patient i länet genomgick lungröntgen efter problem med hosta. Efter tolkning ordinerades antibiotika, men problemen fortsatte. Först efter ytterligare röntgen upptäckte man att patienten led av lymfcancer. Händelsen är nu lex Maria-anmäld.

Annons

Enligt anmälan uppsökte patienten en läkare på en hälsocentral i länet efter fem veckors problem med torrhosta, vilket först tolkades som en bakteriell infektion. Efter ett tag återkom patienten till läkaren varpå bland annat lungröntgen ordinerades. Provtagningen tolkades vid Östersunds sjukhus och en antibiotikakur inleddes.

Patienten mådde initialt bättre, men problemen återkom efter att kuren avslutats. En ny röntgen genomfördes och nu fattade man misstankar om att det bland annat kunde röra sig om lymfkörtelförstoring.

Patienten diagnostiserades till sist för lymfcancer, men enligt anmälan ska man redan efter de första röntgenproven ha kunnat se tecken på att så kunde vara fallet. Därmed kan diagnosen ha försenats med cirka två månader och händelsen lex Maria-anmäls därför till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

----

Läs mer:

Patient avled efter fördröjd upptäckt av kalciumbrist

Patient med buksmärtor fick rådet att avvakta – senare upptäcktes att blindtarmen brustit

Cancer i urinblåsan missades – testresultat hamnade i en mejlkorg ingen tittade i

Mer läsning

Annons