Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägfest hela kvällen när bybor firade

/
  • Efter omgörning och asfaltläggning är det numera bra standard på vägen mellan Kaxås och Kougsta. Den känns betydligt säkrare under årets mörka årstid.
  • Nästan dubbelt så många fler, än vad arrangörerna räknade med, kom till Kaxås bygdegård där det blev ont om plats på vägfesten i går kväll.
  • Kerstin Westergren delade ut tunnbrödsstutar som inledning på festkvällen och senare kom tårtorna fram.
  • Tårtan täcktes naturligtvis av vägen mellan Kaxås och Kougsta. Per-Lennart Person inspekterar resultatet.
  • Räcker stolarna? Varje kvadratmeter i bygdegården utnyttjades för att alla skulle få plats i lokalen. Thea och Björn Hammarberg hjälps åt att få ordning på sittplatserna.
  • – Vi har lärt oss att om man är tyst i såna här frågor så händer ingenting, slår Kurt Folkesson fast.

Det var feststämning i Kaxås bygdegård igår kväll och extra stolar bars in i lokalen för att alla skulle få plats.

Annons

Anledningen hänger ihop med att byborna ville fira att vägen mellan Kaxås och Kougsta är klar med asfalt och allt.

– Ett initiativ för fyra år sedan blev startpunkten, sammanfattar Kurt Folkesson som varit med och drivit på kampen för en bättre väg sedan starten.

Egentligen går det här ända tillbaka till sommaren 1994. Då fastställdes en arbetsplan för vägen men jobbet kom aldrig igång.

– Vägen lyftes ut och försvann från den kommunala prioriteringslistan ett tag. Eftersom mer än fem år passerade från det att arbetsplanen upprättades utan att något hände blev planen för gammal, säger Kurt Folkesson.

Man tvingades ta nya tag och genom åren har det blivit mängder av telefonsamtal och möten. Resultatet av denna malande process firades i går: 8 kilometer tidigare usel väg är numera asfalterad och det är vad som återstod att åtgärda av hela sträckan mellan Kaxås och Bleckåsen som är 16 kilometer lång.

– Tidigare har den grusbelagda delen varit en dyngsträcka. Nu har vi en perfekt väg till Trondheim, säger Per-Lennart Person varit engagerad i mycket av vägprocessen.

Hans bedömning är att vägens nya standard kommer att gynna näringslivet i bygden och förbättra kommunikationerna för norrmän som har fritidshus i området, samt den gränsöverskridande trafiken i stort.

– Vi har lärt oss att om man är tyst i såna här frågor så händer ingenting, slår Kurt Folkesson fast.

Mer läsning

Annons