Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan det svänger om

/
  • Mikael Hult och Clara Stockhaus återkommer varje år till sommardansskolan i Föllinge. Båda stortrivs på skolan – som i år firar tioårsjubileum.
  • Ida Tholén bor nästan så långt ner man kan komma i Sverige. Hon besöker Föllinge för tredje året för att få dansa hela dagarna och träffa nya vänner.
  • Foxtrot är en av danserna som Ida Tholén och de drygt 90 andra ungdomarna på sommardansskolan får prova på.
  • Clara Stockhaus och Mikael Hult dansar i den grupp med deltagare som har kommit längst i sin dansutveckling.

Det svänger om Föllinge den kommande veckan. Ungdomar från hela Sverige är på plats och deltar i den stora dansskolan.
– Det är lika roligt varje år, säger Clara Stockhaus från Stockholm.

Annons

90 ungdomar i åldrarna 10-24 år deltar i årets sommardansskola, som firar tioårsjubileum i år. En som åker långt för att få vara med på dansskolan är Ida Tholén som kommer från Ljunghusen, som ligger allra längst ner i Skåne – i närheten av Skanör/Falsterbo.

– Jag har dansat andra typer av dans tidigare. Men så ville jag prova något nytt och jag gillar att vara på läger. Då tänkte jag att jag skulle åka hit, säger Ida Tholén.

På sommardansskolan dansar deltagarna foxtrot, bugg, boogie-woogie, lindy hop och rock n'roll. Ida Tholén har lärt sig mycket under de tre år hon har varit med på lägret.

– Jag hade aldrig dansat pardans innan. Det är väldigt roligt att man blir bättre och bättre för varje år som går, jag dansar ingen pardans hemma, säger Ida Tholén.

Att träffa nya kompisar är en viktig del i att åka på läger och Ida Tholén har fått många vänner under somrarna i Föllinge. Vänner är också Mikael Hult från Östersund och Clara Stockhaus från Stockholm. De dansar i den gruppen för dansare som har kommit längst i utvecklingen. Båda stortrivs på sommardansskolan.

– Man lär sig mycket här. Det är otroligt värt att komma tillbaka, säger Clara Stockhaus, som besöker lägret för femte året.

Mikael Hult började dansa genom att delta i sommardansskolan 2008.

– Det har blivit en tradition att komma hit. Man får träffa nya kompisar, umgås med roligt folk, träffa gamla kompisar och sådana man inte träffar annars, som Clara. Dans har gått i min familj i generationer tillbaka.

Dansskolan inleddes under lördagen. 35 danspass ska avverkas innan skolan avslutas på torsdag. Då är det dessutom tioårsjubileum för skolan – vilket firas lite extra.

Mer läsning