Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen från Föllinge mötte Rikspolischefen i Veckans brott: "Jag var väldigt taggad"

/

Lisa Reventberg från Föllinge var den polis som drog igång bombardemanget av protestbrev till polisledningen och politiker.
Under tisdagskvällen mötte hon rikspolischefen Dan Eliasson i en tv-debatt i SVT:s program Veckans brott.
– Jag var väldigt taggad inför mötet eftersom jag haft den här frustrationen sedan 2008, säger Lisa Reventberg.

Annons

Programmet sågs av över 1,3 miljoner tittare enligt SVT och genomslaget är att betrakta som väldigt stort.

Hon tycker att framträdandet gick bra och fick ut det viktigaste vad gäller arbetsvillkoren och arbetsmiljön för poliserna.

– Däremot fick jag inga direkt överraskande svar. Snarare var svaren väldigt tama.

Lisa Reventberg gick bitvis hårt fram mot rikspolischefen Dan Eliasson.

– Vi känner honom inte som chef. Han är inte särskilt nära oss på golvet och han är inte polis i grund och botten. Jag har varit polis i snart nio år och är det någon som kan verksamheten så är det snarare vi än han.

Upprinnelsen till initiativet med protestbreven var när Lisa Reventberg efter en utsättning kom på idén med att skicka personliga brev till de ansvariga.

– Vi var så uppgivna efter att förhandlingarna strandat, vilket de gör gång på gång. Jag funderade på hur vi skulle kunna få ut vår frustration och hur det påverkar både verksamheten och våra liv.

Responsen från kollegorna var överväldigande direkt.

– Jag satte mig ner och drog upp några riktlinjer, att vi skulle skicka alla samtidigt så det blev en visuell effekt, till exempel.

Bland de problem som finns är det lönen och arbetstiderna som är de största.

– Det är vår sjukt låga grundlön i relation till våra uppgifter, vårt ansvar och vår utsatthet, som är det största bekymret. Någon löneutveckling har vi inte haft över huvud taget på flera år.

Lisas man är också polis och det tuffa schemat med bland annat arbetspass varannan helg påverkar deras vardag i stort.

– Vi jobbar om varandra extremt mycket och det är svårt att få ihop livet med hämtningar och lämningar på dagis. Vi måste ta hjälp av andra för att kunna lösa vissa situationer.

Vad tror du att framträdandet i tv-programmet spelar för roll?

– Det kan spela stor roll i och med att svenska folket får upp ögonen för hur usla våra arbetsvillkor är, hur mycket vi sliter och hur underbemannade vi är. Jag tror att det skapar en helt annan förståelse får vår situation.

– Vi får inte ge oss den här gången. Det är så taskiga förhållanden vi arbetar under så det går inte. Gör makthavarna ingenting nu kommer vi att få den poliskår vi förtjänar och då får vi också ett samhälle som speglar det.

Pratade du något med Leif GW Persson utanför sändningen?

– Han är ju väldigt skön, inbiten Solnabo och vi har bott på samma gata. Vi pratade bara lite allmänt innan sändningen. Efteråt fortsatte de med programmet så då träffades vi inte.

Dan Eliasson ville gärna prata med Lisa efter sändningen.

– Han sprang ikapp mig och frågade om jag verkligen inte hade förtroende för honom. Jag sade att vår historia ser ut så, att vi fått nitar och käftsmällar vid varenda avtal. Han måste bekänna färg och börja leverera innan han får vårt förtroende.

Tidigare artiklar om polisens uppror:

Budskapet till Rikspolischefen om LKC: "Något håller på att gå sönder"

Höjd lägstalön sänktes av nya polismyndigheten

Polisen gör uppror: "Vi vill bara ha en anständig lön"

Mer läsning

Annons