Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs Johns båthus - efter 60 år

/
  • John Lindbergs båthus har stått på samma plats sedan han byggde det enligt 1952. Han kan inte bevisa att han har tillstånd att låta bygget stå där och nu har Jämtkraft beslutat att huset ska rivas.
  • John Lindbergs båthus har stått på samma plats sedan han byggde det enligt 1952. Han kan inte bevisa att han har tillstånd att låta bygget stå där och nu har Jämtkraft beslutat att huset ska rivas.

Efter 60 år river Jämtkraft det båthus som John Lindberg har stående på företagets mark. Nödvändigt av säkerhetsskäl, säger Jämtkraft. En bedrövlig hantering av frågan, säger John Lindberg.

Annons

Sedan 1952 har John Lindberg, 73, haft ett båthus stående nedanför Hissmofors vattenkraftverk på Jämtkrafts mark. Där har det fått stå sedan dess utan invändningar från Jämtkraft. Tills för en dryg månad sedan när Jämtkraft bestämde att ett antal byggnader, bland annat John Lindbergs båthus ska rivas i slutet av september.

– Det har aldrig varit något snack förut, och då har det ändå stått där sedan 1952, säger John Lindberg.

Enligt John Lindberg slöts ett muntligt avtal mellan honom och vattenkraftverkets ledning på 50-talet, vilket gav honom tillstånd att bygga båthuset. Men han har inga bevis för avtalet och eftersom byggnaden står på Jämtkrafts mark finns alltså inget som hindrar företaget från att riva båthuset.

Jämtkraft hänvisar för det första till att båthuset är ett olovligt bygge så länge inget annat bevisas. För det andra är rivningen nödvändig med hänsyn till allmänhetens säkerhet och av miljöhänsyn, enligt företaget.

– Om det blir höga flöden och vi till exempel måste öppna slussarna kan vi inte garantera att platsen är säker. Rivningen sker för att säkerställa att ingen kommer till skada, säger AnnaLena Fastesson, som är ställföreträdande pressansvarig på Jämtkraft.

Energiföretaget uppmanar nu dem som har olovliga byggnader på fastigheten att riva eller flytta på dem innan Jämtkraft gör det. Men AnnaLena Fastesson säger att Jämtkraft är öppna för att ha en dialog med ägarna av båthusen om hur frågan ska hanteras.

– Vi hoppas att vi kan hitta en lösning så att folk kan få tillgång till vattnet och fisket, säger AnnaLena Fastesson.

John Lindberg är inne på samma spår.

– Jag hade gärna träffat någon och pratat om detta och försökt komma fram till en deal, säger John Lindberg.

Mer läsning

Annons