Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt med mobil företagshälsovård

/
  • Företagssköterskan Sofia Landström och företagsläkaren Bo Törnqvist från Skogshälsovården har allt man behöver för att göra hälsoundersökningar i husbilen.
  • – Vi är den enda mobila företagshälsovården i landet med egen hälsobuss, säger företagsläkaren Bo Törnqvist.

Under tisdagen upptäckte LT en hälsocentral på hjul i Sveg. Det var Skogshälsovården som undersökte hälsan hos anställda och entreprenörer vid Stora Enso Skog i Sveg, vilket man gör var tredje år.

– Vi är den enda mobila företagshälsovården i landet med egen hälsobuss, berättade företagsläkaren Bo Törnqvist stolt.

Annons

Med hälsobussen åker företagsläkaren Bo Törnqvist och företagssjuksköterskan Sofia Landström runt i ett stort område som omfattar Härjedalen till Sörmland.

– Vi åker runt till ett 20-tal olika uppställningsplatser. Hälsobussen är utvecklad som en vårdcentral med eget labb och man kan bland annat ta blodprov, mäta blodfetter, EKG, blodtryck samt hörsel och syn. Vi jobbar hälsofrämjande med gångtester och konditionsmätning samt gruppvisa hälsoutbildningar och följer sedan upp det med hälsoundersökning i bussen, säger Bo Törnqvist.

Vanliga problem för skogsarbetare är nack- och skulderbesvär som man kan få av de ensidiga arbetsrörelserna i skogsmaskinerna. – Då är motion och träning bra för att hålla sig i trim, och det är viktigt att ta pauser i arbetet, säger han.

Skogshälsovården hör till Stora Enso Skog, men servar även anställda vid Bergvik Skog, VMF Qbera med flera samt många små skogsmaskinentreprenörer - totalt 1100 personer.

Mer läsning

Annons