Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga samer planerar demonstration

Unga samer är bekymrade över den framtida renskötseln i Härjedalen. Nu kliver den samiska ungdomsorganisationen in och planerar demonstration i Stockholm.

Annons

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra höll styrelsemöte i Kittelfjäll i helgen där huvudfrågan var hur organisationen ska kunna hjälpa sina medlemmar i samebyarna i Härjedalen kring den så kallade renbetestvisten.

Det är en 20 år gammal tvist mellan markägare och samebyar i Härjedalen som handlar om förhandlingarna kring betesavtal mellan de två parterna.

I dag saknas en lösning som alla parterna kan godkänna, vilket skapar oro i området.

– Många människor som är berörda av situationen hör av sig till oss i Sáminuorra och vill ha vårt stöd. De känner osäkerhet och rädsla över sina möjligheter att i framtiden kunna fortsätta med renskötseln, säger ordförande Helena Omma i ett pressmeddelande.

– Vi anser precis som dem att staten i detta fall har gjort fel som inte ingripit i tid och att domen mot samebyarna är orättvis. Den nuvarande situationen när vuxenvärlden inte klarar av att finna en hållbar lösning påverkar ungdomarnas vardag. Det är viktigt för oss som ungdomsorganisation att visa att vi är engagerade i denna fråga.

Sáminuorra uppmanar sina medlemmar att komma med förslag på hur styrelsen kan arbeta vidare. Styrelsen planerar även under våren att åka till Stockholm och demonstrera för att uppmärksamma situationen för ungdomarna som är berörda av Härjedalsprocessen.

Fotnot: Sáminuorra är den största ungdomsorganisationen för samiska ungdomar i landet. Det är en organisation som arbetar utifrån samiska ungdomars intressen, möjligheter och rättigheter.

Mer läsning

Annons