Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöker gömma en våning – kletar jord på fasaden

/
  • Processen om sportstugan på Vemdalsskalet som blev en våning för hög, är segdragen. I januari ska miljö- och byggnämnden ta ett beslut.

Sportstugan byggdes med en våning för mycket över jord. Nu försöker ägaren att gräva ner huset genom att kleta jord på fasaden.

Annons

LT har i omgångar skrivit om den omtalande sportstugan på Vemdalsskalet som ägs av RTG Travel Invest. Huset byggdes i början av 2007 med en våning för mycket och under flera år har kommunen försökt att få ägaren att återställa huset enligt bygglovet, men utan att lyckas. Miljö- och byggnämnden försökte stoppa bygget 2007, bland annat genom två olika vitesförelägganden. Men huset byggdes klart och har använts för uthyrning via Ski star sedan dess.

Vintern 2008/2009 var huset till salu för 10 miljoner kronor. Ägaren sökte våren 2009 om ett tillstånd att ändra planen, men kommunen avslog ansökan i september 2009.

– Läget som det är nu är att de har kletat upp jord på fasaden, klätt in fasaden i ett lager lera och det är inte en accepterad lösning, säger Lars-Gunnar Nordlander, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Miljö- och byggnämnden ansökte till länsrätten i våras om att begära ut ett vite på 250000 kronor.

– Men de hittade en teknikalitet i delgivningslagen, att det skulle vara adresserat till ombudet, säger han.

Varför har det här ärendet tagit så lång tid, flera år?

– Vi har inte vanan att processa på det här viset, och att det blev sinkat med vår juridiska konsult, säger Lars-Gunnar Nordlander.

Det senaste budet var att ägaren hade fram till 30 september 2010 att åtgärda huset enligt bygglovet, men eftersom det inte gjorts fortsätter nu tvisten. Nästa steg blir att kommunen ansöker om ett utdömande av vite på 50 0 000 kronor.

– Vi vill inte åka på en till mina utan den här gången måste vi göra det formella väldigt rätt, säger han.

Miljö- och byggnämnden kommer inte att ta ett beslut om ärendet på sammanträdet i december, utan väntar till januari 2011.

Lars-Gunnar Nordlander är övertygad om att det blir ett överklagande av kommunens beslut.

– Vi vet var vi står och de vet var de står, säger han.

Mer läsning

Annons