Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan drar in stöd efter 18 år

/
  • Caj och Chatarina Ek fick beskedet att Cajs möjligheter att vara anhörigvårdare till sin fru tagits bort av Försäkringskassan efter 18 år.
  • Caj och Chatarina Ek fick beskedet att Cajs möjligheter att vara anhörigvårdare till sin fru tagits bort av Försäkringskassan efter 18 år.

Chatarina Ek i Ytterhogdal har suttit i rullstol 28 år på grund av reumatiska problem. De senaste 18 åren har hennes make Caj haft rätt till anhörigvård men i torsdags kom beslutet att den dras in. De hotas även med återbetalningsskyldighet.

Annons

Sedan 1994 har Caj Ek haft möjligheten att vara anhörigvårdare till sin fru Chatarina genom LSS. Försäkringskassan har betalat en summa pengar till kommunen och Caj har fått ut lön för sitt arbete därifrån. I torsdags fick paret Ek beskedet från Försäkringskassan att det är slut på den möjligheten då de anser att hon kan klara sig själv i så stor utsträckning att hon inte tillhör den personkrets som kan få assistansersättning. Som grädde på moset har Försäkringskassan skrivit i sitt besked att Chatarina fått ersättning för en period som hon inte hade rätt till och att de ska ta ställning till om hon ska betala tillbaka det hon fått för mycket.

– Att de hotar om att kräva återbetalning är det värsta. Jag grät hela torsdagen och kunde knappt prata. Hur mycket kan det röra sig om, vad är en period, säger Chatarina Ek som tillsammans med maken Caj nu känner sig utpekade som någon sorts fuskare.

Sedan slutet av 70-talet har Chatarina Ek haft problem med en reumatisk sjukdom och de senaste 28 åren har hon varit rullstolsburen. Hon visar upp många läkarutlåtanden och dessa visar entydigt på att hon har en livslång sjukdom. De äldsta hon har sparat är sedan mitten av 80-talet. I det senaste läkarintyget beskrivs att hon har ledvärk, kronisk yrsel, astma, nackbesvär och ischemisk hjärtsjukdom vilket gör att hon måste ha hjälp med många saker för att klara det vardagliga livet.

– När möjligheterna till anhörigvård kom genom LSS 1994 så gjordes bedömningen att vi skulle få den hjälpen. Sedan har detta omprövats vartannat år och något år har Försäkringskassans utredare även föreslagit att vi skulle få fler timmar än de sex timmar per dygn som Caj har nu, berättar Chatarina.

Vid den senaste utredningen var det dock en annan tongång vid hembesöket. Utifrån de intyg som lämnats av läkare och arbetsterapeut anser Försäkringskassans personal att Chatarina det inte är styrkt att Chatarina har en sådan varaktig funktionsnedsättning som innebär att hon behöver ett omfattande stöd och service i sin dagliga livsföring.

– Jag skulle aldrig ha klarat mig tidigare utan Caj och jag blir ju inte piggare och friskare med åren. Nu fyller jag 65 år och det känns mest som att de vill sätta mig på hemmet för att spara pengar. Det är hemskt vart samhället är på väg men jag läser ju i tidningarna och ser på nyheterna att vi inte är ensamma om att ha problem med Försäkringskassan.

– Det blir givetvis ett ekonomiskt avbräck men jag kommer ju att finnas för Chatarina ändå, det är kanske det de vet om, säger Caj som tycker att beslutet är omänskligt.

Enligt lagen ska det inte spela någon roll att Chatarina når pensionsålder. Det stöd hon har då har hon rätt att ha livet ut, däremot måste de behov som tillkommer på grund av ålderdom täckas med hjälp av andra insatser som exempelvis hemtjänst.

Paret Ek säger att de givetvis kommer att överklaga Försäkringskassans beslut.

– Vi kan ju inte bara lägga oss ner. Vi känner ju att vi har kommunens stöd och vi har fått nya intyg som styrker behovet av hjälp som Chatarina har, förklarar Caj Ek.

Såväl Härjedalens kommun och Försäkringskassan hänvisar till att de inte uttalar sig i enskilda ärenden när de ombeds om en kommentar.

Mer läsning

Annons