Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lämnar värmen för att träna skidskytte i Sveg

/
  • Dylan Harmer, Damon Morton, Hamish Roberts och Alex Gibson trivs med att vara på träningsläger i Sveg där de deltar i Skidlinjens aktiviteter.

Ett utbyte mellan Svenska skidskytteförbundet och deras motsvarighet i Australien har kommit överens om ett samarbete. Ett resultat av detta är att fyra av Australiens mest lovande skidskytteungdomar tränar i Sveg under två månader.

Annons

Vid den senaste internationella skidskyttekongressen fick Svenska skidskytteförbundet goda kontakter "down under". Nu är Australien ingen etablerad skidskyttenation men Patrik Jemteborn, förbundets informationschef, tycker att det är Sveriges ansvar att hjälpa till för att bredda skidskytteintresset i världen.

– Vi kan säkert också lära oss något av ett utbyte. Men först och främst har de varit intresserade av att lära sig hur vi gjorde vår resa mot att bli en framgångsrik skidskyttenation, berättar Jemteborn.

När det föddes tankar på ett ungdomsutbyte anser Jemteborn att Skidlinjen i Sveg var ett perfekt ställe för de australiensiska talangerna.

– Det är en lagom stor ort och en lagom stor skola. Eftersom Erik Albinder är lärare där så fanns även kontakten med skidskytteförbundet.

– Dessutom var Härjedalen med på den VM-ansökan som gjordes och då känns det bra att kunna bjuda tillbaka på något sätt. Vi ser ju gärna att Härjedalen blir ett starkt skidskyttefäste med banor i Ramundberget, Hede och Sveg.

Erik Albinder är också nöjd med det tillskott de australiensiska talangerna är.

– De deltar i mycket av vår verksamhet under två månader och jag kan lova att de stortrivs. Även våra elever har ju stor nytta av deras besök, bland annat får de prata mycket engelska varje dag, säger Albinder som berättar att australiensarna har följt med på träningstävlingar i Östersund och på läger i Bruksvallarna under den tid de varit i Sveg hittills.

En förhoppning finns även om att utbytet ska göra det möjligt att svenska skidskytteungdomar får åka till Australien på läger.

– De har ju vinter när vi har sommar, så det passar bra, säger Patrik Jemteborn.

Mer läsning

Annons