Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister på serviceboende utreds

Igår berättade vi om brister som anhöriga till vårdtagare på ett servicehem i Härjedalen påvisat till Socialförvaltningen. Nu ska händelserna utredas.

– Det är ganska många punkter som kommer fram och vi kommer utreda varje punkt för att se vad som ligger bakom, säger Gunilla Zetterström Bäcke, ordförande i socialnämnden.

Annons

Bristerna i brevet handlar bland annat om personalens bemötande gentemot de boende och hur mediciner hanteras. Punkterna rör både vårdbiträden, undersköterskor, sjukgymnaster och sjuksköterskor. En vårdtagare har även hittats över en kilometer från boendet, trots att dörrarna ska vara både låsta och larmade.

Hur kan det hända?

– Jag kan inte uttala mig om det eftersom jag inte vet vad som ligger bakom. Men det ska inte vara så, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Och vad som behöver göras för att det inte ska kunna hända igen kan inte Gunilla Zetterström Bäcke svara på i dagsläget.

– Jag måste hänvisa till utredningen. Vi får se vad som kommer fram i den, säger hon.

Gunilla Zetterström Bäcke säger att hon tar allvarligt på det som inträffat. Enhetschefen på boendet har blivit inkallad från sin semester och har tillsammans med MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, inlett en utredning för att se vad som har gått fel. Enligt Gunilla Zetterström Bäcke kommer de att se över om rutiner finns och ifall de följs, och hur man ska göra för att förbättra vården.

Utredningen kommer göras så skyndsamt som möjligt för att anhöriga ska få svar på frågorna i brevet.

Kan anhöriga räkna med att få besked från utredningen i höst?

– Det förutsätter jag, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Mer läsning

Annons