Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioenergikombinatet prövas av miljödomstolen

/

Den 31 maj ger miljödomstolen sin dom efter förhandlingarna om bioenergikombinatet i Sveg som avslutade under fredagen. En viss skillnad i åsikterna om bland annat utsläpp och buller fanns det mellan parterna.

– Det är väl den enda där vi står långt ifrån varandra, säger Mats Björk, advokat för NBE Sweden, förhoppningsfullt.

Annons

2006 presenterades planerna för ett bioenergikombinat i Sveg. Ett projekt där man bland annat ska producera etanol av skogsråvaror.

Under torsdagen och fredagen höll miljödomstolen huvudförhandlingar om NBE Swedens ansökning och motparterna länsstyrelsen och Härjedalens kommun fick ge sina synpunkter åt domstolens ledamöter.

Några större problem verkar det inte vara med ansökan. Men det fanns några punkter där motparten ansåg att det krävs förändringar för att man ska kunna fortsätta vidare med projektet.

En sådan var bland annat utsläppen av kväveoxider.

– Där står vi långt ifrån varandra, menade länsstyrelsens representant vid slutanförandet som även pekade på att man vill ha begränsningar av bullernivåerna samt att man även pekade på vissa brister i vattenförsörjningen.

Enligt NBE Sweden advokat Mats Björk så är deras åtgärder tillräckliga med tanke på hur andra anläggningar klarat sig i olika prövningar. Samtidigt skulle det skapa problem om miljödomstolen går på motpartens linje.

– Det kan vara svårt att hitta utrustning som klarar tuffare krav, menar Mats Björk.

Lars Fritz, vd för NBE Sweden, var även han förhoppningsfull trots att parterna inte hade samma åsikter i vissa saker.

– Vi var förberedda och vi har gjort vår hemläxa, säger Lars Fritz som inte vill ta ut något i förskott.

– Det är inget som är klart innan midsommar och blir det överklagat så tar det ytterligare ett halvt år, säger Lars Fritz som är mycket optimistisk när det gäller framtiden för bioenergikombinatet.

Enligt honom så är det ett positivt investeringsklimat efter några magra år, och i motsats till många bilister gläds han åt högre oljepriser.

– Ju högre oljepriser desto lättare blir det.

Mer läsning

Annons