Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi söker integration”

Margareta Norberg är gruppbostädernas enhetschef i Bräcke kommun. Hon anser att vårdtagarna hjälper Kenneth Berglund med städning, rensning och snöskottning vid Bromyra tjärn.

Annons

– Berglund är heltidsavlönad av kommunen och trots att det på sistone rått kall väderlek har vårdtagarna fått vistas i ett skjul med utedass.

På Bromyra står numera en stuga, som Norberg hävdar inte får användas för vårdtagarna.

Vårdtagarna har mycket riktigt inte tillträde till stugan på grund av att hyreskontrakt saknas. Berglund hävdar dock att stugan använts när det varit riktigt kallt.

Margareta Norberg försäkrar att det inte är ekonomin som är huvudskälet till att vårdtagarna inte längre får vara på Bromyra.

– Det handlar om att åstadkomma flera och varierande sysslor och brukarna skall få fortsätta med sina trevliga aktiviteter, säger hon

– Tryggheten för brukarna är inte Berglunds anläggning. Det är gruppen som är tryggheten.

Margareta Norberg framhåller att kommunen äger ett stort dagcenterhus centralt i Bräcke och där halva huset står oanvänt och att Berglunds grupp skall få sin hemmabas och träffpunkt där.

– Jag tycker att det är tråkigt att Kenneth Berglund sagt upp sig, men jag menar att en nyordning kommer att medföra en större integration i samhället för vårdtagarna.

Kjell Nilsson, v, ordförande i arbetsgruppen för vård och omsorg:

– Det här har inte varit uppe som någon politisk fråga och lär knappast bli det, säger han.

På kommunens gruppboenden i Bräcke säger man sig vara både ledsna och bestörta över att Bromyra inte längre får fungera som en plats där vård bedrivs.

– Bromyra är det bästa, och det som hänt kring Kenneth Berglund är väldigt synd, säger Monika Lindblom på gruppboendet på Nyhemsvägen och som säger sig därvid svara för den samlade personalen vid boendet.

Mer läsning

Annons