Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har bestämda åsikter om bärbranschen

/
  • Lennart Larsson har bestämda åsikter om hur bärbranschen ska regleras.
  • I fjol var det ett katastrofår för blåbär.

Ett år har gått och nya bär finns i skogarna kring Bräcke.

Men av de bangladeshiska bärplockarna finns inga spår.

Annons

I dag är de bangladeshiska bärplockarna borta från Bräcke.
Annat var det för ett år sedan.
Sensommaren och hösten 2010 satte de bangladeshiska bärplockarna och deras arbets- och levnadsvillkor Bräcke på kartan i både svensk och internationell media.
Undan för undan kom det fram hur bärplockarna skuldsatt sig för att åka till utlovat bärstinna skogar i Sverige.
I stället för välfyllda bärhinkar och plånböcker blev det katastrof. Fjolåret var ett riktigt dåligt blåbärsår och nästan ett lika dåligt lingonår.
Bilder på överfyllda hus där bangladeshierna bodde kablades ut över världen. Något som för lång tid framöver förändrade omvärldens bild av Bräcke.
I slutändan ville varken det bangladeshiska bemanningsföretaget Bangladesh Work Force eller de två lokala bärprofilerna Kjell Midbjer och Lars Johansson erkänna något ansvar.
– Varför skulle jag vilja försöka locka bärplockarna hit när jag inte har något med det här att göra, har Kjell Midbjer tidigare uppgett till LT.
Något som står i direkt kontrast med samstämmiga uppgifter från flera olika källor om att Kjell Midbjer var i Bangladesh och rekryterade bärplockare.
Lennart Larsson har jobbat som bäruppköpare i många år. Han har sin anläggning med campingplatser, stugor och en stor bärrensningsmaskin ungefär en kilometer utanför centrala Bräcke.
Till honom har det alltid varit mest polacker och balter. Fiaskot med de bangladeshiska bärplockarna var han aldrig inblandad i. Lennart Larsson blir upprörd så fort han tänker tillbaka på fjolåret.
– Det var ett rent helvete. Tänk dig alla stackare som kommer hit under de förhållandena. Det är för jävligt, säger Lennart Larsson och får något mörkt i ögonen.
– Jag minns särskilt en gång då det var en av bangladeshierna som kom gående hit med en stor plastsäck över axeln. Han hade gått ända inne från byn ut hit med sina bär för att få ordentligt betalt. För han som hade dem här betalade ju inte heller, säger Lennart Larsson.
Balterna och polackerna som reser till Bräcke och plockar bär och säljer till Lennart Larsson återvänder ofta under flera år.
– När de kommer hit ser jag till att de bor schyst och att de alltid får betalt direkt. Jag tror att ett sånt rykte sprider sig i deras hemländer, säger Lennart Larsson.
De bangladeshiska bärplockarna bodde under sämre förhållanden. I en villa bodde 40 stycken bärplockare.
– Det ska ju inte föreställa något thailändskt fängelse där hälften dör. I slutändan så fick räddningstjänsten och kommunen rycka in. Och det är vi skattebetalare som får betala i slutändan, säger Lennart Larsson.
Under sina år i bärbranschen har Lennart Larsson hunnit bli luttrad.
– Det som hände i fjol gör ju att det snart inte vågar sig några från Asien hit. Balter och polacker kan ju åka hit som vanligt inom EU utan tillstånd. Men det här med bangladeshierna förstörde väldigt mycket, säger Lennart Larsson.

Mer läsning

Annons