Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett skepp utan styrning"

/
  • Revsunds pastorat, där inspektionen gjordes förra året, är sedan årsskiftet hopslaget med Bräcke och heter numer Bräcke-Revsunds pastorat.
  • Håkan Lindström, regionalt skyddsombud för KyrkA i Härnösands stift.

Arbetsmiljöverket påtalar brister i Bräcke-Revsunds pastorat.

– Problemet är att det inte finns något manövreringsutrymme för kyrkoherden utan kyrkopolitikerna står och styr i kulisserna, säger Håkan Lindström, regionalt skyddsombud för KyrkA i Härnösands stift.

Annons

I mars förra året gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion i dåvarande Revsunds pastorat efter ett larm om att personalen mådde dåligt.

– Jag fick ett samtal om att det var psykosociala problem och bedömde det så allvarligt att jag fick dit Arbetsmiljöverket med en gång, säger Håkan Lindström.

Kyrkonämnden som är arbetsgivaren skulle efter inspektionen svara på vad och hur man hade gjort för att åtgärda de brister som Arbetsmiljöverket hade påtalat. Det handlade bland annat om otydlighet kring ledarskap, brister i rutiner för systematiskt miljöarbete och brist på gemensamma mål för verksamheten. I förra veckan var Arbetsmiljöverket tillbaka på en ny inspektion.

– Vi ville ha ett tydligare svar på vad man utfört, de hade gjort en undersökning men vi saknade en riskbedömning med åtgärder och handlingsplan och skyddsombuden hade inte heller varit delaktiga i processen, säger Elisabet Frisk, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Enligt Ernst Åslund, regionalt skyddsombud i Kommunal Mellersta Norrland., står det i arbetsgivarens svar att skyddsombuden har varit delaktiga.

– Vilket är helt felaktigt, skyddsombuden har inte blivit tillfrågade eller medverkat i svaret och det ser vi som en kränkning, säger han.

På mötet i förra veckan var både personal och fackliga representanter från kommunal och KyrkA med och samtliga uttrycker stor misstro mot de båda arbetsgivarrepresentanterna i kyrkonämnden ordförande Ingrid Kjelsson och vice ordförande Svante Bergqvist som också medverkade på mötet.

– I grund och botten handlar det om brist på insikt i den politiska organisationen, de ska sköta det övergripande arbetet och sätta upp mål för verksamheten och inte som nu peta i detaljerna, säger Håkan Lindström.

– Det är som att springa in i en vägg, vi får ingen respons och det finns ingen vilja att komma framåt och nu har det hållit på så länge att det måste komma till en lösning, säger han.

Håkan Stölan är skyddsombud på arbetsplatsen och har varit med länge. Han ger bilden av ett skepp utan styrning där personalen inte får vara delaktiga.

– Det finns ingen samverkan, kyrkoherden står och styr längst bak, politikerna står på ena sidan och pekar åt vänster och personalen står på andra sidan och vill åt ett annat håll, säger Håkan Stölan.

– Om kyrkoherden och arbetslaget får jobba med det här i godan ro och utan inblandning är jag helt säker på att det kommer att lösa sig, säger Håkan Lindström.

Mer läsning

Annons