Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke redo för kris

/
  • Bräcke kommun har byggt ett dieseldrivet reservkraftsaggregat för att försörja kommunhuset med el vid större strömavbrott. Efter max 15 sekunder slår aggregatet igång.
  • Jens Lindgren, säkerhetssamordnare i Bräcke kommun.

En faluröd stuga utan fönster har dykt upp vid Bräckes kommunhus. Det är ett reservkraftsaggregat och ska försörja kommunens nya krisledningscentral vid ett strömavbrott.

– Det är för att trygga hela Bräcke kommun, säger säkerhetssamordnaren Jens Lindgren.

Annons

I och med en lagändring är kommunerna skyldiga att ha en handlingsplan för eventuella kriser i samhället som till exempel strömavbrott vid vinterstorm.

– Kommunerna måste vara mer robusta för att klara större olyckor och kriser, säger Jens Lindgren.

Bräcke kommun har valt att installera en krisledningscentral och som planeras vara klar innan årsskiftet. Förutom aggregatet bygger de också ett nytt serverrum för att säkra datanätet från skador och inbrott. På kommunhusets andra våning kommer själva krisledningsgruppen att sitta. Just nu installeras det teknik som bland annat ska göra det möjligt att hålla kontakt och ha gemensamma lägesbilder med andra kommuner, räddningstjänst och liknande institutioner.

– Men även andra delar av kommunen kommer att dra nytta av reservkraftsaggregatet, den kommer att försörja hela kommunhuset och Folkets hus med el, så alla som jobbar här kan fortsätta, säger Jens Lindgren.

Arbetet med krisledningscentralen sker i samverkan med Myndigheten för samhällsbeskydd- och beredskap (MSB). Hela arrangemanget kommer att kosta omkring 2,4 miljoner, hälften av kostanden bidrar MSB med.

Mer läsning

Annons