Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots 30-talet visningar vill ingen hyra IT-gården

/
  • Att hitta nya hyresgäster till IT-gården i Hackås går trögt. Sedan 2014 har den visats närmare 30 gånger, men ingen har nappat på att flytta in i huset.

Det går trögt att hitta nya hyresgäster till IT-gården i Hackås. Huset har visats närmare 30 gånger på två år – utan att någon har nappat.
– Det är väl inte helt enkelt, nej, säger Anders Englund, näringslivschef i Bergs kommun.

Annons

Sedan den tidigare hyresgästen, företaget Opus capita, 2014 flyttade sin verksamhet till Östersund har det inte funnits något större företag som har hyrt in sig på IT-gården i Hackås. Trots att huset har visats för spekulanter 25–30 gånger har ingen nappat på att hyra fastigheten.

– Det finns säkert olika anledningar. Dels är det väl så att om vi får in någon mindre hyresgäst kanske det funkar ett tag, men det kanske inte är så roligt att sitta några få människor i ett så stort hus. Att hitta ett större företag som hyr hela huset är inte helt enkelt i dag. Opus capita var 65 personer. Det är inte helt enkelt att hitta företag i den storleken som bara kliver in i en lokal, säger Anders Englund.

Han pekar på en trend med att callcenterföretag, som Opus capita, i större utsträckning flyttar sin verksamhet från landsbygden in till Östersund. Om företag skulle välja att etablera sig i exempelvis Hackås är företaget beroende av att människor pendlar från Östersund till jobbet.

– Så var det med Opus capita. Där hade vi 35-40 procents inpendling från Östersund.

Att Hackås saknar en livsmedelsbutik och en lunchrestaurang under stora delar av året har i vissa fall varit en anledning till att företag har sagt nej till att hyra IT-gården.

– Det är en begränsning, naturligtvis, att det inte finns någon butik eller någon möjlighet att kunna äta mat. Det kan vara en negativ del i det hela. Det hjälper inte att den servicen inte finns i Hackås, det underlättar inte för oss, säger Anders Englund.

Under tiden lokalen står outhyrd kostar den Bergs kommun pengar och arbetet att hitta hyresgäster är en prioriterad fråga.

– Idealet vore kanske att hitta tio mindre företag, men det är inte heller helt enkelt, säger Anders Englund.

Mer läsning

Annons