Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort område får e-fiskekort

/

Ett elektroniskt fiskekort kan nu köpas för hela Ljungans dalgång tack vare samarbete mellan tolv fiskevårdsområden.

Att så många områden kopplats samman är ovanligt, enligt organisationen Sportfiskarnas representant.

Annons

Från och med torsdag kan fiskare köpa ett elektroniskt fiskekort på en fiskesträcka från Handsjön i öster till Ljungdalen i väster. De tolv fiskevårdsområdena inom Övre Lungan och Dammån omfattar totalt 325 000 hektar och fiskekortet gäller för både strömmande vatten och sjöar i Ljungans dalgång med omnejd.

– Det här är ett stort område. Det finns ett par andra i den här storleksklassen i landet men annars är det mest enstaka områden som är anslutna till det här systemet, säger Per-Göran Jönsson vid organisationen Sportfiskarna som ligger bakom det elektroniska fiskekortssystemet.

Lösningen har funnits i några år och sedan tidigare är några mindre områden i länet anslutna till systemet, såsom Duved och Funäsfjällen. Fiskekortet köps via dator eller mobiltelefon och en fördel för fiskaren är, enligt Per-Göran Jönsson, att fiskekortet är tillgängligt 24 timmar per dygn.

En annan synergieffekt som också kan följa med det nya elektroniska systemet är ett minskat tjuvfiske eftersom fiskaren inte längre behöver åka runt och leta efter en fysisk person att handla av.

– Rimligen borde tjuvfisket också kunna gå ner. Jag tror säkert att de flesta är ärliga och vill köpa fiskekort men det kan vara ett läge där den man ska köpa av inte går att få tag på, men nu behöver du inte hamna i den situationen, säger han.

Mer läsning

Annons