Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn efter branden: Vi har haft en otrolig tur

/

Brandhärjade Hackås skola kommer att kunna starta som vanligt efter påsklovet. Förskola och fritids är redan igång och även bibliotekets böcker verkar ha klarat sig utan rökskador.

Annons

Det var strax efter klockan sex på långfredagskvällen som räddningstjänsten larmades om en brand i Hackås skola. Branden startade i anslutning till skolans kök som fick rivas helt under släckningsarbetet.

Läs även: Hackås skola brinner för andra gången på fem år

Men förutom att maten tillsvidare levereras från Hovslidens äldreboende påverkas verksamheten inte särskilt mycket av branden. Och de lokaler som inte härjades av branden verkar ha klarat sig relativt bra.

– Vad jag kan känna luktar det ingen rök i skolan så vi har haft en otrolig tur, säger Helena Danielsson som är skolans rektor.

Hon berättar att skolan redan tisdagen efter branden kunde öppna som vanligt.

– Förskola och fritids har öppet nu under påsklovet. Det enda som är annorlunda i dag är att vi inte har ätit i matsalen utan ute på avdelningarna, säger Helena Danielsson.

Hennes gissning är att även matsalen kommer att kunna tas i bruk. Om inte förr så senast måndag när cirka 70 barn ska börja skolan igen efter en veckas påsklov.

Läs även: Brandhärjad skola ska saneras

En annan osäkerhet under helgen var om biblioteket hade klarat sig i brandröken eller om en del av böckerna skulle behöva kasseras som en följd av branden. Men både bibliotekslokalen och böckerna verkar inte ha fått några bestående skador.

– De har gjort en ozonsanering och vädring pågår och kommer att pågå hela dagen. Biblioteket kommer att hålla öppet som vanligt mellan fem och sju i eftermiddag och kväll, säger Gunhild Åkerblom, som är kulturchef i Berg, under tisdagen.

När det gäller böckerna har hon gjort en första bedömning och hoppas att ingen litteratur ska behöva kasseras.

– Jag har varit och provluktat på några böcker och jag känner ingen röklukt tack och lov. Men sedan kan det ju vara så att när den här ozonlukten har försvunnit så gör man en annan bedömning men jag anser nog att faran att vi behöver kassera några böcker är väldigt liten, säger kulturchefen.

Polisens tekniker har under helgen besökt Hackås skola för att försöka ta reda på vad som kan ha orsakat branden. Men de fynd som gjorts måste utredas och det kommer att dröja ytterligare några dagar innan analysen är klar.

Mer läsning

Annons