Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M och S i ny majoritet ska styra regionen

/
  • Christer Siwertsson, Ann-Marie Johansson, Susanne Wallner och Robert Uitto får förkroppsliga den politiska konstellation som numera styr Region JH.

Det blir en ny konstellation som styr Region Jämtland Härjedalen. Moderaterna och Socialdemokraterna går in i vad som kan vara en historisk allians. De anser att det måste bli så för att rädda regionens ekonomi.

Annons

Spelet runt den nya politiska majoriteten i Region JH har pågått runt en vecka. Men på tisdagskvällen blev det klart och partiföreträdarna kallade till pressträff.

– Det har pågått ett arbete intensivt de senaste dagarna, i princip dygnet runt, säger Susanne Wallner, (M). Vi har förankrat det i våra respektive partier.

Tanken är att de två största partierna tillsammans ska få ordning på den havererade ekonomin inom regionen.

Läs mer: "Jag trodde att det bara var ungdomar som gjorde slut via SMS"

– Vi måste få ordning på den skenande kostnadsutvecklingen, därför gör vi så här, säger Robert Uitto, (S). Annars får vi låna pengar för att klara driften redan under våren nästa år.

Alliansen mellan S och M kan vara den första i sitt slag. Flera kommuner styrs på detta sätt men Jämtland förefaller vara det första landstinget eller regionen med konstellationen.

– Vi är de två största partierna och därför måste vi kliva ur partistrukturerna och förenas i det här, säger Christer Siwertsson, (M). Vi har en skyldighet att visa att vi tar ansvar. Då får ideologierna stå tillbaka.

De områden som den nya ledningen ser som viktigast just nu är hälso- och sjukvården, ekonomin, personalen och den regionala utvecklingen.

Dörren stängs däremot inte för de andra partierna som samarbetat i den breda aprilöverenskommelsen. Utan den nya ledningen vill fortsatt arbeta med politisk bredd.

Läs mer: Pär Löfstrand om den nya koalitionen: (M)akten framför allt

– Det ska bli ett fokus på ekonomin med större kraft nu, säger Ann-Marie Johansson, (S). Så nu handlar det om att vara pragmatisk och hitta lösningar för att minska kostnader utan att göra avkall på viktiga faktorer som personal och patientsäkerhet.

Att höja skatterna är inte lösningen på ekonomin enligt den nya politiska ledningen.

– Några skattehöjningar är inte aktuellt i nuläget, säger Robert Uitto, (S).

– Det är svårt att ta det riktigt tuffa besluten som litet parti, säger Ann-Marie Johansson. Vi stora partier har lite mer fallhöjd när vi måste ta beslut som inte faller väljarna alldeles i smaken. Så därför kan vi arbeta kraftfullare tillsammans.

Läs mer:

"Jag trodde att det bara var ungdomar som gjorde slut via SMS"

Pär Löfstrand om den nya koalitionen: (M)akten framför allt

Sjukvården går 76 miljoner kronor back

Få miljoner till Region JH i budgeten

Här är löne- och arvodestopparna i Region JH - se hela listan

Unikt samarbete ska rädda Region JH:s ekonomi

Gräl i regionfullmäktige om Aprilöverenskommelsen

Vård eller skidtunnel – frågorna som får politikerna att rasa i het debatt

Mer läsning

Annons