Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kast med älgskånk en tung utmaning

/
 • ”Chrille” Johansson hivar iväg älgskånken i samband med att jaktlagen gjorde upp i trekamp.
 • Vinnarna i länsfinalen av Musik Direkt, Quotes, livade upp stämningen runt torget i Svenstavik tillsammans med     Lars Håkans orkester på lördagen.
 • ”Chrille” Johansson hivar iväg älgskånken i samband med att jaktlagen gjorde upp i trekamp.
 • Britt Walldén hade i likhet med flera andra inte tränat innan men slängde iväg älgskånken med hygglig teknik.
 • Julia Musolino tyckte försäljningen av får- och lammprodukter gick ganska bra och hon har själv använt ulltussar hela sommaren.
 • – Man ska ha fler frågor med sig när man går ut än in till besökscentret om Storsjöodjuret, säger Susanne Kindström i företagarföreningen om satsningen som ska invigas om två och en halv månad.
 • En vilopaus med fika passade perfekt i det fina    sensommarvädret.

Att kasta iväg ett 3,3 kilo tungt underben från en älg så långt som möjligt är en utmaning som lockar och roar.

Annons

Besökare på Älghälga i Svenstavik samlades runt tävlingsdeltagarna när de med full kraft hivade iväg älgskånken.

Momentet ingick i en trekamp mellan jaktlag där luftgevärsskytte och pilkastning utgjorde övriga delar.

– Det är svårare än man tror, tyckte Chrille Johansson från Småland som i likhet med flera andra konstaterade att ”älgskånken” ser lättare ut än den känns.

Hans bästa kast mätte 15.60 och det återstår en bit till världsrekordet på 35 meter.

– Den är tung och svår att få iväg, tyckte Britt Walldén från Brånan som hivade iväg skånken 8 meter och i likhet med flera inte hade ägnat sig åt någon träning.

Att bygga upp kastet med en pendlande rörelse och släppa i exakt rätt ögonblick är en teknik som flera prövade, med varierad framgång.

Enligt reglerna får man inte rotera som en diskuskastare och det är inte tillåtet att ha längre ansats än fem meter.

Längsta kastet under förmiddagen mätte 24.60. Segrarna tog hem en stor pokal samt 1 000 kronor i tiokronorsmynt, i en älgpung.

I områdets utställningshall kunde man få inblickar i hur Unsworn Industries tänkt sig att förverkliga kommunens satsning på besökscentrum för Storsjöodjuret.

Malmöföretaget som vann upphandlingen har tagit fram en skiss som visar en 200 kvadratmeter stor byggnad.

– Det kommer att bli en speciell interaktionsdesign där även Chalmers är inkopplade, de vill få fler att uppleva teknikens möjligheter i upplevelsenäringen, säger Susanne Kindström, ordförande i företagarföreningen.

– Man ska ha fler frågor med sig när man går ut än in till besökscentret om Storsjöodjuret.

En komponent består av en spaningsstation. Där kan man övervaka livebilder från undervattenskameror och samtidigt se inspelat material med det bästa från sjöbotten. Mängder av data, bilder och filmer ska finnas för undersökning och miljön liknar en spaningscentral.

– Det finns flera fenomen på olika platser i Europa som vi hoppas kunna knyta ihop med vårat via ett EU-projekt, säger Susanne Kindström.

Nessie i Skottland, en sägenomspunnen sjöorm i Norge samt sagor och myter i den isländska folktron är andra förutsättningar som det jobbas med i nästa steg.

Mer läsning

Annons