Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtkraft letar nya myrar

/
  • Torv utgör tio procent av det som eldas i Jämtkrafts värmeverk i Lugnvik.
  • Brynjeflon i närheten av Brynje är en av ett 40-tal torvtäkter i länet. Den är en av Jämtkrafts två områden där torven börjar ta slut och företaget ser sig nu om efter nya torvmyrar. Flera andra gör samma sak och för tillfället finns 26 olika ärenden för prövning hos länsstyrelsen.

Jämtkraft är en av flera aktörer som behöver nya områden för torvbrytning.

En myr väster om Hoverberg är en av flera platser som väckt företagets intresse och hastigt fått Bergs kommun att ändra inställning till torvbrytning.

Annons

Torv utgör tio procent av det som eldas i Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik men företagets nuvarande torvbrytningsområden håller på att sina.

– Inom tio år måste vi ha hittat nya ställen så vi har sökt ganska brett efter nya torvmyrar och nu har vi kokat ner sökresultatet till tre områden, berättar Jonas Vestun, bränslechef vid Jämtkraft.

De mest intressanta är Branaflon mellan Lillsjöhögen och Bringåsen och Bölesmyren väster om Hoverberg i Bergs kommun.

I fallet med Bölesmyren handlar det om en yta på cirka 160 hektar som Jämtkraft vill använda.

För Bergs kommun har det plötsliga intresset för torv medfört att kommunstyrelsen vid det senaste mötet ändrade inställning i sin syn på torvbrytning. I kommunens översiktsplan från 1991 finns ett tydligt ställningstagande mot torvbrytning av miljöskäl.

– Den översiktsplanen ska omarbetas men vi måste dem något besked om kommunens inställning nu och klarar man de miljökrav som ställs så har vi inget emot torvbrytning, säger Dan-Olov Westberg (C), vice ordförande i Bergs kommunstyrelse.

Även om Jämtkrafts befintliga torvtäkter inte är slut ännu vill företaget få nya tillstånd så fort som möjligt.

– Markägarna har varit positiva än så länge och vi ska ha ytterligare samråd med närboende, naturskyddsföreningar och ornitologföreningar framåt maj, sedan kommer vi att göra en rejäl naturvärdes- och kulturmiljöinventering i sommar, säger Jonas Vestun, Jämtkraft.

Mer läsning

Annons