Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag för att skydda våtmarker

Tåssåsens sameby är en av flera samebyar som beviljats bidrag till att genomföra markförstärkningsåtgärder i år. Två samebyar i länet har fått beviljat bidrag för att ta fram terrängkörningsplaner.

Annons

Det finns ett mål om att alla landets 33 fjällsamebyar ska ta fram så kallade terrängkörningsplaner, även skogssamebyar ges den möjligheten. Körning med motorfordon på barmark är förbjuden men det finns vissa undantag, bland annat när det gäller rennäring. En sådan plan syftar till att hitta långsiktiga hållbara lösningar för att skydda våtmarker från skador på grund av körning med motorfordon.

Det är Länsstyrelsen i Västerbotten som beslutat om bidragen även till samebyarna som berör länet och det är också därifrån som beviljade medel rekvireras.

Bidrag för markförstärkningsåtgärder syftar främst till att minska skador på våtmarker och vattendrag i fjällen. Åtgärderna ska utgå från terrängkörningsplanen och kan till exempel handla om att bygga mindre broar över vattendrag, lägga ut spänger eller markförstärkningsnät på våtmarker som tar skada av barmarkskörning. Det kan också handla om att körning på känsliga våtmarker undviks genom att leder dras om.

Dessa samebyar i länet har beviljats bidrag till att genomföra markförstärkningsåtgärder 2012:

Njaarke, 66 000 kronor.

Tåssåsen, 118 980 kronor.

Jiingevaerie, 245 150 kronor.

Dessa samebyar i länet har beviljats bidrag till att ta fram terrängkörningsplaner 2012:

Mittådalen, 25 000 kronor.

Kall, 25 000.

Mer läsning

Annons