Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktor körde genom isen och sjönk i Åre

Plogningen av bilbanan på Åresjöns is som gick så bra i måndags slutade i går illa. Isen sprack och traktorn fastnade. Sedan sjönk den helt.

Annons

– Det brast hela skiten, det var hur konstigt som helst, säger Jan Karlsson, som äger och driver Brattlands Åkeri AB.

Det pågår plogning av iskörningsbana på Åresjön och dagen innan hade en av Karlssons anställda plogat där med traktorn utan problem.

Men i går ringde han och sade att han hade kört ner med ena bakdäcket. En korsformad spricka hade uppstått i isen och där satt han fast. Karlsson ringde efter ”lillbärgaren” i Järpen, men så fort den kopplats upp och skulle dra öppnade sig isen och traktorn sjönk. Man fick avbryta bärgningsförsöket.

Enligt Karlsson är det 14 meter djupt på platsen som ligger 135 meter från land, rakt nedanför störtloppet. Men traktorn försvann inte helt.

– Den hänger i skopan, vi ska försöka bärga den i morgon, om det inte är för kallt, säger Karlsson, som är mäkta förvånad över det som hände.

Isen var testad och hade mer än tillräcklig tjocklek. Men Karlsson har en teori: att den bistra kylan gör att det uppstår sprickor i isen.

Direkt efter händelsen kontaktade man Åre kommun. Åresjön är Natura 2000-skyddad och får inte utsättas för miljöpåverkan. Dessutom ligger Englandsvikens dricksvattentäkt inte långt därifrån.

Men Jan Karlsson tror inte det är någon fara för förorening.

– Det var bara 10 liter diesel i traktorn, det är inte ens säkert att det rinner ut, säger han.

Hur gick det för föraren?

– Det gick bra, han blev inte ens blöt om fötterna.

Mer läsning

Annons