Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samebyn: De trycker på att Storulvåvägen är allmän – men den är stängd stora delar av året

/
  • – Först och främst är det tråkigt, det säger Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby om Transportstyrelsens beslut att Storulvåvägen inte får stängas.

– Först och främst är det tråkigt, det säger Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby om Transportstyrelsens beslut att Storulvåvägen inte får stängas.

Annons

– De trycker på att det är en allmän väg och ja, det är den ju. Men samtidigt så är den ju avstängd stora delar av året. Från november till februari så är den stängd och låst. Nattetid efter februari är den också stängd. Kan man göra det och sen inte se nyttan att låta den vara stängd under en period när djurlivet behöver vila – ja det förstår jag inte, säger han.

Samebyn har haft sittningar med de berörda regionala myndigheterna tidigare i ärendet och därför hade de hoppats att Trafikverket hade kunnat ha förståelse i det här fallet.

– Jag tycker att man ska kunna lösa såna här saker utan att gå till domstol, säger Richard Åström.

Transportstyrelsens beslut går inte att överklaga. Men samebyn har sedan tidigare överklagat det första beslutet om inhibition till förvaltningsrätten i Härnösand.

– Vi menar på att såna här beslut går att överklaga, mot bakgrund av liknande rättsfall, säger Richard Åström.

Förutom den rättsliga processen har renskötarna i samebyn försökt vara på plats i området för att informera besökare om rennäringen, att kalvning sker där samt tipsa om alternativa platser i fjällen att besöka där djurlivet inte störs på samma sätt under vårvintern.

– Men vi räcker inte till uppenbarligen. Och länsstyrelsens personal räcker inte till heller.

– Det vi kan vädja om här är hänsyn till djurlivet, det är allt ifrån renen till alla djur som finns där som behöver få vila under den här tiden. Men det verkar som att folk ändå väljer den egna upplevelsen före hänsynen till djur och natur och där vet jag inte riktigt hur man ska nå ut.

Nu ska de fortsätta att försöka nå ut mer med information om rennäringen till besökare i området. Samebyn har haft samtal med lokala aktörer som Svenska turistföreningen, och de är enligt Richard Åström positiva till det.

Mer läsning

Annons