Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på skuldhjälp

Långa väntetider för att få träffa budget- och skuldrådgivare.

Annons

Konsumentverket har kartlagt vilken hjälp de svenska kommunerna ger till överskuldsatta medborgare. Konsumentverket har som krav att det var max en månads väntetid för att få träffa budget eller skuldrådgivare. Två av länets kommuner lever inte upp till kravet. Det är Åre och Härjedalen som inte kan tillhandahålla en tid hos en rådgivare inom en månad. I Åre är väntetiden upp till 15 veckor.

Ett snitt i länet är att den som vill träffa en budget- eller skuldrådgivare får vänta 4,4 veckor, det vill säga något längre än vad Konsumentverket ser som acceptabelt.

Budget- och skuldrådgivare arbetar med förebyggande utbildnings- och informationsinsatser, dels för att hjälpa personer att finna lösningar på sina ekonomiska problem. Rådgivarna kan jobba för frivilliga lösningar mellan parterna. Om en skuldsanering enligt skuldsaneringslagen är aktuell kan rådgivarna bidra med hjälp och råd vid ansökan och stöttning under hela processen. Av alla skuldsaneringsansökningar i Sverige förra året fick 75 procent hjälp av budget- och skuldrådgivningen. Människor som riskerar att få elen avstängd och familjer med småbarn får ofta förtur till budget- och skuldrådgivarna.

Mer läsning

Annons