Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunpolitiker: Sexköp är helt okej

/

– Jag är inte hemskt negativ till prostitution. Det säger moderate politikern Göran Jämting i Åre inför socialnämndens beslut om alkoholtillstånd till Dragans strippklubb i Storvallen. Jämting är moderat ledamot i socialnämnden.

Annons

Den 26 februari ska socialnämnden fatta beslut om alkoholtillståndet till den andra strippklubben i Åre kommun - den i Storvallen. LT har pratat med flera av de ansvariga politikerna inför det kommande beslutet där resonemanget handlar om allt från att verksamheten i sig är baserad på en exploatering av unga kvinnor till att strippklubbar i sig inte är olagliga och därför bör finnas så länge det sköts inom lagens råmärken.

Medan Peter Andersson (Vv) vill se mer samarbete mellan politikerna över partigränserna i frågan om strippverksamhet, Anna-Caren Sätherberg (S) anser att strippklubbar inte gynnar kommunen, tycker Göran Jämting att sexköp är helt okej.

– Det återstår att se hur det blir med alkoholtillståndet för strippklubben i Storvallen. Jag är inte fördömande när det gäller att folk vill bedriva strippklubbar. Jag tycker vi är extrema här i Sverige. Jag vill inte vara kategorisk när jag ska diskutera sådant här. Så vitt jag vet är det i huvudsak kvinnor från Baltikum som strippar. För dem är det väl ett sätt att försörja sig på.

– Jag är inte hemskt negativ till prostitution heller egentligen. Det är ett bilateralt avtal mellan köparen och säljaren. För vem blir egentligen utnyttjad vid ett samlag? Det finns ju faktiskt män som aldrig får tag i en kvinna.

Och då ska de kunna köpa sex av henne?

– Ja, på något sätt är det ju synd om mannen.

Om man ser det ur ett maktperspektiv då? Att det oftast systematiskt är kvinnan som är den som säljer sin kropp och mannen är den som köper den, hur ställer du dig till det?

– Makt och så vidare är överdrivet tycker jag. Maktfrågan är överexponerad. I Sverige utnyttjas egentligen inte kvinnor. Kvinnor har mer makt än vad de tror, säger Göran Jämting.

Mer läsning

Annons