Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årepolitiker upptaxerad med nära halv miljon

/
  • Jonas Henning (M), ledamot i Åres kommunstyrelse och tidigare ägare av bolaget Executive Skiing, förnekar bestämt att han skulle ha lämnat felaktiga eller bristande uppgifter till Skatteverket. Han har överklagat verkets beslut och tänker gå vidare med en JO-anmälan när ärendet är klart.

Åremoderaten Jonas Henning, tidigare kommunalråd och numera ledamot i kommunstyrelsen, har blivit upptaxerad med nära en halv miljon kronor av Skatteverket, som anser att han dolt inkomster och redovisat förmåner felaktigt.

Henning har överklagat beslutet och avfärdar alla anklagelser.

Annons

Det är deklarationen för 2009 års taxering som Skatteverket anser brister på en rad punkter. Henning och hans fru ägde då bolaget Executive Skiing Åre AB där Henning var VD. Bolaget förvaltar och hyr ut exklusivt boende till turister i Åre. Sedan några månader ägs bolaget av Åre Continental Inn men leds fortfarande av Henning.

Henning är också kommunalpolitiker och var Moderaternas toppman i Åre under förra mandatperioden då han under en tid delade kommunalrådsposten med Centerns Eva Hellstrand. I dag sitter han i kommunstyrelsen.

Det var under en revision av Hennings bolag förra året som Skatteverket kom fram till att Henning undanhållit inkomster och inte redovisat förmåner på ett korrekt sätt för 2008. Vissa inkomster fanns inte med, fakturor saknades och Henning hade blandat ihop bolagets ekonomi med familjens privata, bland annat genom att göra avdrag för kläder och sportutrustning som enligt verket måste vara privata.

Henning hade också gjort avdrag för en golftävling på Gotland som Skatteverket menar var av privat natur. Hennings menar tvärtom att det rörde bolaget men har inte styrkt detta på ett sätt som Skatteverket godkänner.

Verket menar vidare att bolagets bilar och en skoter använts privat betydligt mer än vad som uppgetts.

Skatteverket underkänner också Hennings redovisning av en försäljning av varumärket Executive Skiing till det egna bolaget.

Sammanlagt upptaxeras paret Hennings med över en halv miljon kronor för år 2008 varav det mesta rör intäkter som inte ska ha tagits upp i deras företag Executive Skiing Åre.

När LT ber Jonas Henning om en kommentar svarar han helt kort att han har överklagat beslutet.

– Skatteverket är helt på fel spår, säger han.

•Men enligt Skatteverkets beslut är det en mängd brister och felaktigheter som de redogör för på 37 sidor. Menar du de har fel på alla punkter?

– Ja. Absolut. Och vi tänker gå vidare med en JO-anmälan mot Skatteverket när det här är klart, säger Henning.

Mer läsning

Annons