Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åreexploatör döms att betala miljonbelopp

/

Först dömdes Tone Oppenstam till tre års fängelse för grovt bokföringsbrott, urkundsförfalskning och grovt skattebrott. Nu ska hennes bolag betala nästan en miljon kronor för uteblivna årsavgifter för fastigheter i Åre.

Annons

Det var i december som Tone Oppenstam, känd bland annat från TV4-serien "Ladies på Östermalm", dömdes till fängelse för grov ekonomisk brottslighet i samband med sitt exploateringsprojekt Grand Residence Åre. Nu har en annan dom fallit, ett tvistemål som även den gäller Tone Oppenstams verksamhet i Åre.

Det handlar om den fastighet i Åre som Tone Oppenstams bolag, i domen kallat Bolaget, tog över för att bedriva hotellverksamhet. För att låna ut pengar till renovering krävde banken enligt Tone Oppenstam att en bostadsrättsförening bildades 2007 bildades ett nytt bolag, i domen kallat Föreningen, även det med Tone Oppenstam som företrädare, som skulle förvärva och renovera fastigheten. Renoveringen skulle finansierasgenom lån och insatser på 14 lägenheter.

Ett avtal ingicks mellan de två bolagen som reglerade hur renoveringskostnaden skulle fördelas mellan dem. 2010 tillsattes en ny styrelse i Föreningen, i den ingick inte längre Tone Oppenstam. Efter det uppstod en tvist om fordringar mellan parterna. Det rådde också delade meningar om när avtalen. Dessutom ansåg Föreningen att Bolaget inte hade fullföljt avtalet om renovering och inte färdigställt lägenheterna. Detta skapade ekonomiska problem för Föreningen eftersom den fick täcka renoveringskostnaderna då den hade betalat mer än avtalet om kostnadsfördelningen mellan de två bolagen.

Tingsrätten gör bedömningen att Bolaget ska betala årsavgifter för nyttjandet av lägenheterna, och dessutom extra årsavgifter som föreningen har krävt eftersom Bolaget enligt föreningen inte har fullföljt sitt uppdrag och färdigställt fastigheterna. Totalt ska Bolaget betala 941 380 kronor i årsavgifter och extra årsavgifter till Föreningen.

Tingsrätten konstaterar också att de fordringar som Bolaget har haft på Föreningen inte har gått att styrka.

Det förekommer ytterligare ett tvistemål mellan Tone Oppenstam och Föreningen, som gäller utlägg som hon gjorde under sin tid som styrelseledamot i Föreningen. Tone Oppenstam har krävts att dessa ska regleras mot hennes årsavgifter. Detta mål ogillas då tingsrätten anser att Tone Oppenstam inte har redogjort för vilka avräkningar som har skett.

Mer läsning

Annons