Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falk om misslyckandet för Östersunds IK: "Ingen trygghet i grundspelet"

Den förre lagkaptenen i Östersunds IK tror att årets misslyckande berodde på något fundamentalt.
– Vi fick aldrig in något trygghet i grundspelet, säger Tobias Falk.

Annons

Tobias Falk under en träning i höstas. Till höger ser vi den förre tränaren Lars Molin.

Den Strömsundsfostrade forwarden bygger sin analys på ett "utifrånperspektiv". Eftersom han varit skadad sedan februari i fjol, har han ingen hundraprocentig insyn i detaljer.

– Jag har ju sett matcher och så och det jag kan säga är att vi inte haft någon kontinuitet i vårt spel. Det har varit väldigt ojämnt. Vi har saknat tryggheten i grundspelet.

Ändå hade ni både i fjol och i år ett mycket starkt lag – på papperet?

– Ja, det håller jag med om. Vi har bra med talang och bra spelare. Men i fjol, när det skulle avgöras i play off mot Kristianstad, hade vi halva truppen skadad. Det var flera tongivande spelare som saknades. Jag tror att det var en stor orsak till förlusten.

Läs mer: ÖIK vidare i play off – men nya skador oroar

Läs mer: Krönika: ÖIK-satsningen backades inte upp hela vägen

Tobias Falk instämmer i påståendet att det behövs en röd tråd i Östersunds IK. En konsekvent hållning, både på sidan och på isen.

– Absolut. Till exempel en långsiktig lösning med en tränare, som kan skriva ett treårsavtal.

Skulle ÖIK lyckas med en sådan långsiktig satsning, är det inte säkert att Tobias Falk finns med på tåget. Trots att han bara är 28 år kan det vara slutspelat.

Orsaken är den svåra hjärnskakning som han drabbades av i fjol, i februari. Det var i play off-matchen mot Vännäs, som olyckan var framme.

– Det var inte så att jag fick någon tackling, utan det var mitt eget fel. Jag fick ett felskär, fastnade i isen och slog i sargkanten med huvudet. En ren olyckshändelse.

Smällen tog väldigt illa. Tobias låg avsvimmad på isen i kanske tio sekunder.

– Jag var knockad. Sedan kom jag upp och tänkte att det inte var så farligt.

Det var dock mycket farligare än han trodde.

I dag, mer än ett år sedan händelsen, är Tobias Falk fortfarande inte spelbar. Årets nyss avslutade säsong, som skulle bli den nionde raka i Östersunds IK, har han fått se från läktaren. Hans försök att komma tillbaka fick avbrytas i höstas.

– Just nu känns det ganska bra. Jag närmar mig hundra procent.

Funderar du på comeback?

– Jag har inte tänkt så långt. Jag fokuserar på vardagen, att kunna leva normalt. Men det är inte synd om mig. Jag vill inte att det ska bli någon snyftartikel.

Diskussionen om varför ishockeyn i allt större utsträckning drabbas av hjärnskakningar, pågår kontinuerligt. Tobias Falk har en åsikt.

– Jag tror inte att klimatet på isen är råare. Däremot går allt fortare, även på division 1-nivå. Spelarna är mer vältränade och tyngre och då blir också smällarna hårdare.

Falk är inte ensam om att ha problem med effekterna av en hjärnskakning. Lagkompisen Markus Molin har också missat årets säsong på grund av en tidigare smäll mot huvudet.

– Vi kör rehab ihop och umgås en del. Vi har ungefär samma utgångsläge, säger Tobias Falk.

Läs mer: Kapten Falk klar för fortsättning i ÖIK

Mer läsning

Annons