Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resan förändrade Anneli Edsmyr

/

Före detta Ljusdalsbon Annelie Edsmyr har på motorcykel rest runt på den kenyanska landsbygden för att dokumentera kvinnors levnadsvillkor.

Annons

När journalistkollegan Johanna Litsgård Lebourne frågade Annelie Edsmyr om hon ville följa med till Kenya för att dokumentera kvinnors situation på landsbygden tvekade hon inte. Det var Lars Klingsbo vid Pingstmissionens utvecklingsarbete som hade arrangerat resan för att skapa stöd för ett projekt mot kvinnlig könstympning.

– Han ville ta med sig handlingskraftiga människor ut i verkligheten och exponera dem för en problematik som han själv är väldigt engagerad i, säger Annelie.

På motorcyklar gav de sig ut på en lång roadtrip som skulle förändra mycket både för människorna de mötte och för Annelie själv. Efter att ha tagit sig ur den täta Nairobitrafiken mötte de ett kargt landskap där människorna lever i enkla hyddor.

– Att få följa med ut i massajhyddorna, möta kvinnorna och höra deras för dem helt naturliga, berättelser om vad de varit med om var helt klart den starkaste upplevelsen på hela resan. Ur mitt perspektiv är deras levnadsförhållanden hemska.

Hon fick höra berättas att vissa flickor inte ens överlever ingreppet. De flesta får fysiska konsekvenser, i många fall fruktansvärda, berättar Annelie.

– Kraftiga blödningar, infektioner, smärta, infertilitet och ofta blir det livshotande att föda barn då ofta både kvinnan och barnet dör vid förlossningen. Sen blir sexlivet ofta väldigt smärtsamt.

Samtidigt insåg Annelie att det inte var helt enkelt att förhålla sig till könsstympningen.

– Den stora funktionen är att det enligt tradition gör flickor till kvinnor. Du blir inte vuxen och accepterad i samhället förrän du är könsstympad. Det finns olika teorier om varför det här har pågått i flera tusen år. Till exempel kan det handla om att kontrollera kvinnor, för att se till att kvinnan inte går till någon annan man för njutning. Förutom det stora hotet mot kvinnornas hälsa, så hindrar det utvecklingen mot jämställdhet. Flickorna gifts bort direkt efter stympningen och hoppar av skolan.

Vad var det viktigaste du lärde dig på resan?

– Jag fick en annan relation till människorna i Kenya. Det går att läsa sig till det mesta, men att få titta kvinnorna i ögonen och känna samhörighet gjorde hela problematiken så mycket mer påtaglig, säger Annelie Edsmyr.

Mer läsning

Annons