Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där, Folke Lindqvist, som blir 80 år i dag. Hur ska det firas?

/

Annons

– Jaa, vi hade planer på att åka till Stockholm och vara borta ett par dygn, men det gick inte. Hasse, sonen, sa helt enkelt "du åker ingenstans" och då blev det fest på Gamla teatern i stället. Det ska bli kul! Jag gillar ju att gå på kalas och att ha folk omkring mig...

En av 80-årspresenterna är ju en fond, instiftad av den nyligen bortgångne Maths O. Sundqvist och där det så småningom ska delas ut stipendier i Bröderna Lindqvists namn till unga musiker. Vad säger du om den gåvan?

– Det är fantastiskt! Och det har redan kommit in en hel del pengar.

Ni framträdde ganska mycket tillsammans under senare år?

– Ja det gjorde vi. Det började med inspelningen av Trönderbrura som Maths vann en sångtävling med och efter det fortsatte vi att kompa honom. Vi har ställt upp och underhållit vid föreningsträffar och andra sammankomster. Och vi trivdes jättebra tillsammans!

Spelar du något annat instrument än dragspel?

– I ungdomen provade jag olika instrument. Pappa spelade fiol och han tyckte att alla vi fem barn skulle bli fiolspelare. Men det var bara äldsta brorsan, Åke, som fortsatte med fiolen till slut.

Har du något speciellt minne från din långa karriär?

– När jag var 11 år var jag med i en tävling som hette Ungdom med ton, som gick över hela Sverige, arrangerad av tidningen Filmjournalen. Jag kom till finalen på Vinterpalatset i Stockholm. I juryn satt de kända personerna Åke Söderblom, Artur Rolén och Gösta Cederlund. Jag vann inte, det gjorde en flicka som sjöng ett operastycke. Men jag fick tröstpris på grund av att jag var så ung.

Är det fortfarande lika kul att åka runt och underhålla på olika ställen?

– Ja, det är det faktiskt. Ibland när jag känner mig en smula dålig, så säger min fru att jag blir frisk bara jag tar på mig dragspelet... Och så är det!

Vad händer nu närmast för din del?

– Jag ska åka på en dragspelsstämma i Stockholm. Jag är till och med affischnamnet där, det är ju kul.

Det torde bli en hel del ord och toner i kväll – den musikaliska återväxten är god inom klanen Lindqvist.

Länstidningen ber att få gratulera Folke – 80 år ung!

Mer läsning

Annons