Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Westman

/

Annons

Gunnar Westman, Frösön, har avlidit i en ålder av 93 år.

Han var född på Frösön och blev sin hembygd trogen under hela sitt liv. Hans föräldrar bodde vid Frösö sjukhus, där fadern var föreståndare för snickeriverkstaden och det var också där som Gunnar föddes och växte upp tillsammans med sina tre syskon Sven, Rune och Ingrid.

Redan i skolan visade Gunnar sin stora talang för teckning, vilket var hans favoritämne tillsamman med gymnastik. Talangen att teckna utvecklade han genom att gå olika både kvälls-, NKI, och Hermodskurser och även för en då känd teckningslärare, David Cederberg, som på sin tid var Jämtlands skickligaste akvarellmålare. Det har berättats att Cederberg tidigt upptäckte Gunnars konstnärliga talang och försökte övertala honom om att söka till Konstfack i Stockholm. Ödet ville annorlunda.

År 1939 ryckte han in för att göra sin värnplikt och när andra världskriget, två veckor efter muck, bröt ut, blev han skickad till Finska gränsen i Tornedalen och sedan på bevakning på närmare håll vid Norska gränsen. När han under kortare permissioner var hemma från militärtjänsten jobbade han som dekoratör hos Stockholmsmagasinet, dåtidens största dam- och herrmodeaffär i Östersund. Detta ledde senare till att han år 1945 fick jobb som annonskonsulent på Östersunds-Posten. En tjänst som var som klippt och skuren för honom där han som driven tecknare bidrog till att skapa många i länet välkända logotyper (varu-,firmamärken) varav en del fortfarande lever kvar. Bland annat till den i år återuppståndna Joelmässan i Hammerdal, vinjetten med den färgglada tecknade Joel. På Östersunds-Posten blev han genom åren en omtyckt och välkänd person bland länets företagare, inte minst genom sin stora och mycket underfundiga humor. Det kan jag intyga som under många år suttit och jobbat i samma rum som Gunnar. Han blev tidningen trogen fram till sin pensionering år 1983.

I slutet av 1940-talet träffade han en av kvinnorna i sitt liv, Gunn Djerf från Östersund, och de gifte sig år 1950. De fick 25 år tillsammans fram till hennes oväntade bortgång år 1975. Ett hårt slag för min vän Gunnar men som tur var kom efter en tid en ny kvinna in i hans liv, Karin Bergvall från Frösön, som sedan blev hans livskamrat livet ut. De gjorde under dessa år ett stort antal utlandsresor tillsammans, många gånger till värmen som Gunnar älskade har Karin berättat för mig. Men även resor som Stora Amerikaresan år 1980. Jugoslavien och Turkiet är andra exempel. Under hela sitt liv hade han ett stort konstintresse och var medlem i Östersunds Konstklubb redan år 1945 och i Sveriges Allmänna konstförening sedan 1950. Ett annat intresse som Gunnar delade med sin livskamrat Karin var skridskoåkning och där han erhöll Svenska Skridskoförbundets guldmärke under åtta år, för 50 skrinnade mil – per år.

Något bestående som finns kvar efter Gunnar finns i och vid Frösö kyrka. I kyrkan, ljusskrinet framme vid koret och de sju ställen i trä som gör att det går att ställa ljus och blommor i fönstren. Utanför kyrkan den så kallade Brudstenen i Offerdalsskiffer, till vänster om kyrkans ingång, stenar bildande en rund plats där brudpar kan ställa sig vid fotografering och uppvaktning. Gunnars hembygd Frösön stod honom varmt om hjärtat under hela hans liv.

Jan-Eric Håkansson

Mer läsning

Annons