Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fick som de ville

Lagen om skydd mot olyckor innebär ett skydd för liv, hälsa, egendom och miljö. Men ansvaret för skyddet vilar till stor del på kommunen och den enskilde.

– Lagen blev en kompromiss och ingen fick som de ville, säger Håkan Olsen.

Annons

En stor del i lagen berör brandskydd, och dit hör sotning av eldstäder:

– En del tyckte att man ska få sota själva, och andra tyckte att kommunen skulle fortsätta med sotningen, säger brandingenjör Håkan Olsen vid räddningstjänstförbundet.

– Det blev en kompromiss mellan lagstadgad sotning och att släppa det helt fritt. Ingen fick som de ville, och ingen är egentligen nöjd heller.

Kommunerna och den enskilde innevånaren har idag ett större ansvar för att förhindra bränder och olyckor än vad man tidigare hade. Fastighetsägarna har, förutom ansvar för brandskyddet, även ansvaret att se till att taket är skottat, att trottoaren är sandad, att ta bort istappar som riskerar att falla ned och så vidare. Många är inte medvetna om vilka skyldigheter man har:

Kommunerna är enligt lagen skyldiga att hjälpa den enskilde genom information och rådgivning.

– Jag har haft ambitionen att samla alla åtaganden som rör den enskilde i ett informationsblad, säger Irene Tängmark, säkerhetsansvarig hos Strömsunds kommun. Tyvärr har det inte blivit gjort ännu men det ska komma. Det har funnits en del information i kommunalmanackan som delas ut till alla hushåll.

Mer läsning

Annons